Σκληρά λόγια για την διασπαστική δικαστική κίνηση στη συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Σκληρά λόγια για την διασπαστική δικαστική κίνηση στη συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Μαίνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στους κόλπους της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Το πρωί του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ, η 32η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαου Σακελλαρίου.

Η ατμόσφαιρα για ακόμη μια φορά παρέμεινε ηλεκτρισμένη, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, με κυρίαρχο αυτό της ίδρυσης της νέας Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών αλλά και του φλέγοντος ζητήματος της συνταξιοδότητης των δικαστών που όπως αποδείχτηκε αποτελεί ακόμη αντικείμενο έντονων διαλόγων.


Διαβάστε αναλυτικά : Αυτά είναι τα ιδρυτικά μέλη της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων»


Υπό τη σκιά της ίδρυσης της νεοσύστατης ένωσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, πρότεινε τη δημιουργία Ομοσπονδίας Δικαστικών Ενώσεων, στο ΔΣ της οποίας θα εκπροσωπούνται όλες οι δικαστικές ενώσεις. «Είναι δικαίωμα του καθενός να μετέχει σε οποιαδήποτε δικαστική ένωση επιθυμεί» είπε χαρακτηριστικά ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα που έχει ανοίξει με την επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών.

O πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Σεβαστίδης που καταχειροκροτήθηκε, αναφέρθηκε στη ρητή συνταγματική απαγόρευση για την παράταση της θητείας των ανώτατων δικαστών και χαρακτήρισε την νέα δικαστική ένωση που ιδρύθηκε πρόσφατα «διασπαστική κίνηση» και «αντιένωση».

Στον αντίποδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής αναγνώρισε το δικαίωμα στους δικαστές να συγκροτούν και άλλο συνδικαλιστικό φορέα τονίζοντας: «Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Δεν αναφέρομαι σε ανοίκειες ανακοινώσεις εναντίον δικαστικών ενώσεων .Αναφέρομαι σε κάτι που δημιουργεί μείζον ζήτημα. Αναφέρομαι σε εμπρηστικές ανακοινώσεις ενώσεων εναντίον άλλων πολιτών να συγκροτούν ενώσεις. Πάνω από όλα είστε δικαστές και πρώτα από όλα πρέπει εσείς να το περιφρουρήσετε».

Εν συνεχεία ο υπουργός, τόνισε πως η Κυβέρνηση δίνει μάχη κατά της διαπλοκής: «Αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής που ενδημεί επί χρόνια στη χώρα μας που εγκατέστησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε εσάς δεν προσβλέπει η κυβέρνηση μόνο ,αλλά πρώτα η κοινωνία γιατί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά πρέπει να τον δώσετε εσείς. Ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωση του όπως και ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή γιατί τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι μόνα τους. Αυτό το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων ,των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού που εύκολα συνέπραττε σε αυτή την κατάσταση και όλων εκείνων που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να σπάσει και διαρραγεί. Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση πρόθυμων απέναντι της. Πρώτα ο πρωθυπουργός και κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν εκβιάζεται, δεν συναλλάσσεται, δεν τους φοβόμαστε. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς να δώσουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη γι αυτή την κατάσταση».

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Δημήτρης Ασπρογέρακας, αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα και τις παθογένειες της δικαιοσύνης, περιγράφοντας με τα μελανότερα των χρωμάτων την κατάσταση που επικρατεί και ζήτησε από τους παριστάμενους υπουργούς, Σταύρο Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να «κάνουν αυτοψία για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τί συμβαίνει».

Ο κ. Ασπρογέρακας υπήρξε συναινετικός για την ίδρυση της νέας δικαστικής ένωσης «Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών και Εισαγγελέων» και εξέφρασε την άποψη δημιουργίας συνομοσπονδίας δικαστικών ενώσεων ενώ επικέντρωσε την τοποθέτησή του στην ανάγκη λήψης μέτρων για να μπορέσει η δικαιοσύνη να ανταποκριθεί στον ρόλο της.

Η Βασιλικη Θάνου απαντά στις επικρίσεις

Στη κριτική για τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό απάντησε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. «Δεν κατανοώ ούτε δικαιολογώ ορισμένες μεμονωμένες φωνές που έσπευσαν να κριτικάρουν τη συνάντηση αυτή και να την χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική γιατί έγινε η αύξηση οργανικών θέσεων κατά 18. Όπως και η αύξηση κατά τεσσάρων των αρεοπαγιτών .. Τα πικρόχολα σχόλια περί δήθεν συναλλαγής εκθέτουν εκείνους που τα εκστομίζουν» τόνισε η κυρία Θάνου.

Μάλιστα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που έχει απασχολήσει πολύ το χώρο της Δικαιοσύνης το τελευταίο διάστημα.

Το εν λόγω ζήτημα αποκάλυψε το e Reportaz από τις  21 Σεπτεμβρίου- Διαβάστε αναλυτικά στα εξής link:


Οι φήμες για την… συνταξιοδότηση στα 70! Ποιον αφορούν;

αλλά και εδώ:

To ‘σχέδιο Θάνου’ για συνταξιοδότηση στα 70 και ο αναβρασμός στην Λουκάρεως


«Το θέμα αυτό ετέθη γιατί με πολύ πρόσφατα νομοθετήματα οι δημόσιοι υπάλληλοι ,οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν αύξηση ορίου ηλικίας, όλοι οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν ως όριο αποχώρησης το 73ο έτος , οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες το 70ο.Καταφενάστατο είναι ότι οι δικαστές που είχαν υπεροχή περιέρχονται σε δυσμενή διάκριση έναντι όλων των άλλων. Το ευρωπαικο δίκαιο έχει διατάξεις παρόμοιου περιεχομένου του συντάγματος για την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στην απασχόληση και σε συνάρτηση ότι το σύνταγμα χρήζει ερμηνείας – έχει τεθεί προς προστασία των δικαστών και οχι εις βάρος τους – … Θα είμαστε έτοιμοι στο μέλλον να καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων για να ευρεθεί η καταλληλότερη λύση» επισήμανε.

Επίθεση από τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορο Σεβαστίδη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης χαρακτήρισε αντισυνταγματική μια αύξηση του ορίου ηλικίας και κατήγγειλε για άλλη μία φορά την ίδρυσης της νέας ένωσης. « Η ενότητα βάλλεται και πολεμάται από ελάχιστους μέσα στο σώμα Γίναμε μάρτυρες διασπαστικών ενώσεων από ανθρώπους που τιμήθηκαν από συναδέλφους. Η νέα ένωση έχει σαφή προσωπικά χαρακτηριστικά και σύντομο χρόνο λήξης.. Σαράντα συνάδελφοι συνέστησαν μία αντιένωση . Για την αύξηση ορίου ηλικίας δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σύνταγμα»

Νίκος Σακελλαρίου: Τήρησα αταλάντευτα το καθήκον στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών

Των ενεργειών του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου, την στιγμή που πήρε αποστάσεις από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δκαστηρίου για το μνημόνιο και το PSI.

«Το Σύνταγμα αντέχει. Το ερώτημα είναι αν αντέχουμε εμείς το βάρος της συνταγματικής μας αποστολής. Όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας. Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Υπέστη πλήγματα,τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ’ ευκαιρία συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν εγώ να λαμβάνω εντολές είτε από θεσμικούς είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες για το ποτε θα κάνω εγώ διάσκεψη.Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Δια της διαρροής… Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η ενότητα στο εσωτερικό της δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης . Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας.Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται.Έχουμε και εμείς την ευθύνη μας για αυτά τα Μνημόνια και το PSΙ ..Ας ανοίξουν τις αποφάσεις . Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός» τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι θέσεις της κ. Ξένης Δημητρίου

Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ριζικών αλλαγών στο δικαστικό μας σύστημα με προοπτική τριακονταετίας, καλώντας τους αρμοδίους υπουργούς, να τολμήσουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ενόψει της νομοθετικής επεξεργασίας για τους νέους κώδικες (ποινικό και λοιπά), ενώ ειδική μνεία έκανε η Εισαγγελέας στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει μέσα στη δικαιοσύνη με συνεχή εκπαίδευση και απόκτηση διεθνών εμπειριών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά την αρνητική κατάσταση που επικρατεί σήμερα «μέχρις αρνησιδικίας» όπως είπε, «εντούτοις μπορεί να υπάρξει ανασύσταση και ανασυγκρότηση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο εθνικής προσπάθειας με τη συνδρομή όλων».

 

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προς δικαστές: Εμπιστευόμαστε την ανεξαρτησία σας
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τόνισε ότι η πολιτεία έχει εμπιστευθεί στον εισαγγελέα πολύ μεγάλη εξουσία και συνέχισε: «Γι αυτό πρέπει να λειτουργεί με σύνεση, μετριοπάθεια και ευαισθησία.  Ο εισαγγελέας πρέπει να είναι επιεικής, ανεξίκακος, να μην είναι αλαζόνας και κυρίως να υπομένει στωικά τις όποιες άδικες επιθέσεις γίνονται εναντίον του, αλλά και να μη επηρεάζεται από τον Τύπο. Εμπιστευόμαστε την ανεξαρτησία σας,  αναγνωρίζουμε την προσφορά σας στον Ελληνικό λαό. Οι εισαγγελείς οφείλουν να προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον,  να μην υποκύπτουν  στα θέλγητρα της δημοσιότητας και να μένουν ανεπηρέαστοι». Κλείνοντας, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι νιώθει ακόμα εισαγγελέας.


Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, υπογραμμίζει  το ψήφισμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της 32η τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της, ενώ παράλληλα προτείνεται η  ίδρυση  Ομοσπονδίας δικαστικών Ενώσεων.

Παράλληλα, η ΕΕΕ  επισημαίνει στο ψήφισμά της ότι «η άσκηση δημόσιας  κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις αλλά και η κάθε απρόσφορη απόπειρα μετατροπής  της λειτουργίας της Δικαιοσύνης σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ή χειραγώγησής της,  δε βοηθά στην εξυπηρέτηση του πανθομολογούμενου σκοπού της δημιουργίας ενός κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία Δημοκρατία που νοσεί».

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έχει ως εξής:

 «Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 32η τακτική γενική συνέλευση που συγκλήθηκε την 27.11.2016, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.      
                                          ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ

1) ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ κατηγορηματικά τους δοκιμαζόμενους από την οικονομική ύφεση  Έλληνες πολίτες ότι θεσμική αποστολή αλλά και αταλάντευτη απαίτηση των  εισαγγελικών λειτουργών,  ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της νομιμότητας, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και η αυστηρά τιμωρία όσων διαχρονικά την εκκολάπτουν και υποθάλπουν,

2) ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ισχυρά την πολιτεία και εμπράκτως να επιβεβαιώσει την στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο με κάθε πρόσφορο μέσο προς αυτό το σκοπό αλλά και σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και  λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του,

3) ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ απερίφραστα ότι η άσκηση δημόσιας  κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις αλλά και η κάθε απρόσφορη απόπειρα μετατροπής  της λειτουργίας της Δικαιοσύνης σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ή χειραγώγησής της,  δε βοηθά στην εξυπηρέτηση του πανθομολογούμενου σκοπού της δημιουργίας ενός κράτους δικαίου και  καταδεικνύει μία Δημοκρατία που νοσεί και δεν εμπνέει ούτε ενθαρρύνει τους πολίτες της, προκειμένου να εμπιστευτούν τους ευρισκόμενους σε διαρκή και κλιμακούμενη κρίση και αμφισβήτηση θεσμούς της,

4) ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ σθεναρά προς τις λοιπές συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες πως  απόλυτη βούληση του κλάδου,  ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης στα πλαίσια της οποίας και μόνο δύναται να τεθεί το θέμα της αύξησης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, αλλά και ενόψει της τροποποίησης του ΚΟΔΚΔΛ, είναι η κατάθεση σειράς αποκρυσταλλωμένων προτάσεων  που αποσκοπούν στην περαιτέρω διασφάλιση της θεσμικής ανεξαρτησίας του κλάδου και πλήρη απαγκίστρωση της δικαστικής εξουσίας από τις λοιπές,

5) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ηχηρά την καίρια για το δικαστικό σώμα και την προάσπιση της θεσμικής του θέσης και των δικαίων αιτημάτων των μελών του  σημασία της ύπαρξης και αλληλέγγυας συνεργασίας των συνταγματικά προβλεπόμενων δικαστικών Ενώσεων και τον κίνδυνο εκφυλισμού του κομβικού τους ρόλου για τη λειτουργία της δικαιοσύνης μέσω του κατακερματισμού τους ή της πολυδιάσπασή τους και ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ  προς τις άλλες δικαστικές Ενώσεις πρόταση για ίδρυση Ομοσπονδίας δικαστικών Ενώσεων προς αποτελεσματικότερη υποστήριξη και προβολή των κοινών θέσεων και αιτημάτων του δικαστικού κλάδου,

6) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ ανεπιφύλακτα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».Σχόλια