Σκληρό μπρα ντε φερ Μεϊμαράκη – Κυριάκου

Σκληρό μπρα ντε φερ Μεϊμαράκη – Κυριάκου

Μετά από έναν μαραθώνιο τριών μηνών που ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες του κόμματος και έφερε στην επιφάνεια παλιές και νέες αντιπαραθέσεις, η μάχη για την ηγεσία της ΝΔ φθάνει στο τέλος της.

Μία μέρα πριν από την ώρα της αλήθειας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύουν τα ισχυρά τους σημεία, βάλλοντας ταυτόχρονα σε κάθε ευκαιρία κατά του αντιπάλου. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο εντύπωση δεν προκάλεσαν οι χθεσινοί υψηλοί τόνοι και η ανταλλαγή επικριτικών χαρακτηρισμών.

Αύριο στις 7:00 το πρωί ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες της ΝΔ για να αναδείξουν πρόεδρο του κόμματος έναν εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7: 00 το βράδυ εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής. Αυτή την φορά η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα δεχθεί και e-mail για την καταμέτρηση προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη καθυστέρηση όπως στον πρώτο γύρο. Δικαιώμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο κάτι που θα κάνει πιο σύντομη την διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Αναφορές σε Καραμανλή
Στην κορυφή της ρητορικής των δύο μονομάχων τα τελευταία 24ωρα έχουν τεθεί η προσωπική διαδρομή του καθενός, η ικανότητα να κερδίσουν τον Αλέξη Τσίπρα και ανασυγκρότησης της γαλάζιας παράταξης, προσδίδοντάς της κυβερνητική προοπτική, ενώ και πάλι δεν λείπει το όνομα του Κώστα Καραμανλή.

«Τι ακριβώς διεκδικούν όσοι μιλούν εξ ονόματος του; Πέντε λεπτά δημοσιότητας μόνο. Το κόμμα δεν έχει βασικό μέτοχο», είναι το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις που φέρεται να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος από την πλευρά του επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη στήριξη: «Είμαστε φίλοι, έχουμε μία κοινωνική σχέση. Είναι ο Πρόεδρος της καρδιάς μου. Γιατί να το κρύψω; Αφού τον εκτιμώ. Και η στάση του τώρα είναι εθνικά ωφέλιμη», σημειώνει.

Οι δύο υποψήφιοι φέρονται να διαφωνούν ακόμα και στα διαδικαστικά των εκλογών. Μέχρι χθες το βράδυ, στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, μέλη αυτής αλλά και ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη συμφωνούσαν με την πρόταση τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν μετά την τηλεφωνική λήψη τους από τα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας, ωστόσο τη διαφωνία του εξέφραζε ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό διότι έθετε ως επιτακτική τη διασταύρωση των αποτελεσμάτων (με το φαξ ή το e-mail που θα στείλουν οι νομαρχιακές εφορευτικές επιτροπές) και μετά να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα

Όσο για την ουσία τώρα ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, παρότι ο ίδιος το αρνείται είναι το φαβορί, αν και όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής, το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός ,τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη προσδίδοντάς του δεξιό πρόσημο και έθεσε στην διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του. Ο κ. Τζιτζικώστας πάλι συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση αν και η φωτογραφία από τα Θεοφάνεια που τον δείχνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη δημιουργεί εντυπώσεις τις οποίες ο ίδιος αρνείται λέγοντας ότι απλώς βρέθηκαν μαζί στην τελετή του αγιασμού και δεν μπορούσε να το αποφύγει.

Από την αρχή του δεύτερου γύρου οι φίλοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με πρώτο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του νεοφιλελεύθερου στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να δώσουν στην μάχη το πολιτικό υπόβαθρος της αντιαπαράθεσης ανάμεσα στην κοινωνική-λαική δεξιά που εκφράζει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και στον νεοφιλελευθερισμό που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τακτική είχε αποτέλεσμα καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχασε αρκετό χρόνο και συνεντεύξεις προσπαθώντας να πείσει ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερος. “Δεν ξέρω τί σημαίνει ο όρος” έφθασε να πει χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του θέλησε να δώσει στην αναμέτρηση τον χαρακτήρα ανάμεσα στην παράδοση και στην ανανέωση. “Θέλω τη ΝΔ του e-mail και όχι του φαξ” είπε σε μία από τις πάρα πολλές παρουσίες του στα ΜΜΕ στις οποίες βάσισε την καμπάνια του για να ανατρέψει το προβάδισμα του αντιπάλου.

Άσχετα όμως από την στάση που κράτησαν οι αποτυχόντες του πρώτου γύρου, είναι αμφίβολο πόσους από εκείνους που τους εμπιστεύθηκαν θα κατευθύνουν. Ακόμη και οι ψηφοφόροι του κ. Γεωργιάδη έχουν δεξιά χαρακτηριστικά και είναι πιο κοντά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη παρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ψηφοφόροι του κ. Τζιτζικώστα στην πλειοψηφία τους στην Βόρειο Ελλάδα έχουν αναφορά στον καραμανλισμό και στον Κώστα Καραμανλή ο οποίος δεν έκρυψε ότι στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δύσκολα καραμανλικής αναφοράς νεοδημοκράτες θα ψηφίσουν έναν Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Μυστική «γαλάζια» συνάντηση Παπαμιμίκου με… (ΦΩΤΟ)

 Σχόλια