Σκληρό μήνυμα της Μέρκελ στον Ερντογάν: Ξεχάστε τη βίζα, εάν δεν εκπληρώσετε τους όρους

Σκληρό μήνυμα της Μέρκελ στον Ερντογάν: Ξεχάστε τη βίζα, εάν δεν εκπληρώσετε τους όρους

«Για να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους πολίτες στο τέλος του Ιουνίου, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις συμφωνημένες προϋποθέσεις», διεμήνυσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει σε παγκόσμια διάσκεψη για τα ανθρωπιστικά ζητήματα

Οι αιχμές της κ. Μέρκελ αφορά την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας εφαρμόζουν αμφιλεγόμενες πρακτικές, κατά όσων υπόπτων κατηγορούνται για υποστήριξη του ένοπλου αντάρτικου του PKK.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία της στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η τουρκική Εθνοσυνέλευση να άρει την ασυλία ορισμένων βουλευτών.

«Το κατέστησα σαφές στη συζήτηση σήμερα ότι επίσης θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, χρειαζόμαστε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινοβούλιο στην Τουρκία», ανέφερε η κ. Μέρκελ αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Και φυσικά, η απόφαση να αρθεί η ασυλία του ενός τετάρτου των βουλευτών της τουρκικής Βουλής είναι κάτι το οποίο εγείρει βαθιά ανησυχία. Το κατέστησα σαφές αυτό στον Τούρκο πρόεδρο», επέμεινε.

Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί να αίρεται η ασυλία βουλευτών έχει βασικό στόχο να εξαλειφθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα, από την τουρκική Βουλή.

 

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια