Σκληρό… πόκερ κυβέρνησης – δανειστών για τους πλειστηριασμούς

Σκληρό… πόκερ κυβέρνησης – δανειστών για τους πλειστηριασμούς

Άμεσα συνδεδεμένο με την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και με την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες είναι το… μέτωπο των πλειστηριασμών για την κυβέρνηση.

Στόχος είναι επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα. Κρίσιμο για την επίτευξη των ανακεφαλαιοποίησεων αποτελεί, επίσης, το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων, με σκοπό να μην επηρεαστεί η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, αλλά και ταυτόχρονα η διαχείριση να έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Οι δανειστές φαίνεται πως πιέζουν την κυβέρνηση, να στριμώξει τους οφειλέτες, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, κλείνοντας τα παραθυράκια της ελληνικής νομοθεσίας για όσους χρωστούν σε τράπεζες, αλλά και στην εφορία.

Η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε το πρωί της Τετάρτης στη ΕΡΤ και εκτίμησε πως το ζήτημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα και μάλιστα «θα είναι πολύ κοντά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης». Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση με όλους τους τρόπους γιατί είναι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης η προστασία της α’ κατοικίας, τόνισε.

Η ελληνική πρόταση

Στο θέμα των πλειστηριασμών η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει προστασία της α΄ κατοικίας για αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (συν 50.000 για το ζευγάρι και συν 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά). Το όριο για το οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 28.000 και 30.000 ευρώ, ενώ μπαίνει και ο παράγοντας συνολικών οφειλών του οφειλέτη προς το Δημόσιο ύψους 200.000 ευρώ.

Η πρόταση των δανειστών

Οι δανειστές αντιπροτείνουν προστασία της α’ κατοικίας για αντικειμενική αξία έως 120.000 ευρώ, το όριο για το οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να είναι περίπου στα 21.000 με 22.000 ευρώ και οι συνολικές οφειλές στα 110.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης ήταν προστασία της α’ κατοικίας για αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές επιμένουν στα ίδια ποσά.Σχόλια