Σκωτία: ΝΑΙ σε δημοψήφισμα και ανεξαρτητοποίηση

Σκωτία: ΝΑΙ σε δημοψήφισμα και ανεξαρτητοποίηση

Το Brexit εξακολουθεί να δρομολογεί εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε ένα νέο δημοψήφισμα και μάλιστα η ίδια δήλωσε πως θα επιχειρήσει να κάνει απευθείας συζητήσεις με την Ε.Ε (σ.σ. πιθανότατα με Γιούνκερ, Συλτς, Τουσκ), παρακάμπτοντας έτσι την Αγγλία.

Η Σκωτία πριν 2 χρόνια είχε κάνει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την Μεγάλη Βρετανία. Το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν αρνητικό, με την Σκωτία να παραμένει στο μέρος της. Η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Μετά το Brexit, ωστόσο, έχουν έρθει τα πάνω-κάτω.

Η χώρα πήρε σαφή θέση στο δημοψήφισμα της Πέμπτης υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα να δημιουργήσει νέους ψιθύρους για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή του ινστιτούτου Panelbase που έγινε για λογαριασμό των Sunday Times, το 52% των Σκωτσέζων τάσσεται εφεξής υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, έναντι του 48% που αντιτίθεται σε αυτήν. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο σε δείγμα 620 ατόμων.

Στο ιστορικό δημοψήφισμα που έγινε την Πέμπτη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε με ποσοστό 62%, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 51,9%.

Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Διαβάστε επίσης:

Η οικονομία παγκοσμίως μετά το Brexit

 Σχόλια