Σκουρλέτης: Να μην αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για «ψίχουλα»

Σκουρλέτης: Να μην αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για «ψίχουλα»

Μήνυμα στο Μαξίμου να μην αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για «ψίχουλα» (peanuts, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) και για ασήμαντη συμβολή στην αποπληρωμή του χρέους, έστειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας «παρωχημένο» το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ και του συνόλου (65%) της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης), χαρακτήρισε επιτυχημένο το μοντέλο των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε ιδιώτες, αλλά ο ρόλος του Δημοσίου είναι καθοριστικός.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μοντέλο αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, με διατήρηση του 51% των μετοχών από το Δημόσιο, το οποίο, όπως επεσήμανε, έχει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη.

Εκτίμησε, δε, ότι έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών που έχουν υποβληθεί για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, θα ανακοινωθούν πολύ καλά νέα.

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στους νόμους για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση, στα βήματα που έγιναν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε την ανάγκη για ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας και ζήτησε να αναληφθούν δράσεις για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.

Σημειώνεται ακόμη ότι νωρίτερα σήμερα πηγές του υπουργείου Ενέργειας έκαναν λόγο για «σύμπτωση απόψεων στη βάση των συμφωνηθέντων» αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών.


Σχόλια