Σνόουντεν: Η ηλεκτρονική αλληλογραφία διεθνών ΜΜΕ στα χέρια βρετανικής υπηρεσίας

Σνόουντεν: Η ηλεκτρονική αλληλογραφία διεθνών ΜΜΕ στα χέρια βρετανικής υπηρεσίας

Δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημοσιογράφων που εργάζονται για διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχει αποθηκεύσει η GCHQ, η υπηρεσία της Βρετανίας η οποία είναι αρμόδια για τις υποκλοπές επικοινωνιών, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποίησε ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής NSA, τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από στελέχη μέσων ενημέρωσης όπως οι εφημερίδες New York Times, Washington Post, Guardian, Sun, Le Monde, τηλεοπτικά δίκτυα όπως τα NBC, BBC, ή πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters, είναι ανάμεσα στα περίπου 70.000 που συγκέντρωσε μέσα σε 10 λεπτά μία ημέρα του Νοεμβρίου του 2008 η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ως μέρος μιας άσκησης.

Οι ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έχει στη διάθεσή της η GCHQ ξεκινούν από απλά δελτία τύπου και φτάνουν έως τις συνεννοήσεις των δημοσιογράφων με τους διευθυντές τους για διάφορα ρεπορτάζ.

Η GCHQ αρνήθηκε να κάνει οποιονδήποτε σχολιασμό όταν της τέθηκε το ζήτημα της συλλογής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Reuters, επισημαίνοντας ότι δεν αναφέρεται δημόσια σε επιχειρησιακά θέματα.

«Όλο το έργο της GCHQ διεξάγεται σύμφωνα με ένα αυστηρό νομικό και πολιτικό πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητές μας επιτρέπονται, είναι αναγκαίες και αναλογικές, καθώς και ότι υπάρχει αυστηρή εποπτεία» αναφέρει σχετική ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σνόουντεν προκάλεσε διεθνή σάλο το 2013 όταν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με την έκταση των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA) αλλά και την αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία (GCHQ).


Σχόλια