Σόιμπλε: Αρκετά βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα – Δεν υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους

Σόιμπλε: Αρκετά βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα – Δεν υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους

«Αρκετά βέβαιος» ότι δε θα επαναληφθεί και φέτος η ελληνική κρίση, και ότι τελικά θα επιτευχθεί «φιλικός» συμβιβασμός στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Reuters.

Ωστόσο, ο ίδιος «ψαλίδισε» για μία ακόμη φορά τις όποιες ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υπάρξει τελικά συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε μία φιλική συμφωνία. Δεν πρόκειται να έχουμε και φέτος μία νέα ελληνική κρίση. Κανείς δε ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει άμεσα όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι το συνολικό αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων μέτρων να είναι θετικό και να ανταποκρίνεται σε αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι. Καλό θα είναι οι Έλληνες να μη συνεχίζουν να κάνουν ερωτήσεις για θέματα στα οποία έχουν, ήδη, συμφωνήσει. Αυτό δεν είναι και η καλύτερη τακτική για να υπάρξει εμπιστοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στο χρέος, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφής: εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πτώση αξιολόγηση του προγράμματος και κατόπιν υπάρξει ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα το συζητήσουμε. Μέχρι στιγμής, και βασιζόμενος στην τρέχουσα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, δε ‘’βλέπω’’ κάποια ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωσή του. Πραγματικά δεν βλέπω την παραμικρή ανάγκη».

Τέλος, σε ότι αφορά στην παρουσία ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει, ήδη, συμφωνηθεί. Σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουμε οποιονδήποτε να μας εκβιάσει. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι άλλοι».Σχόλια