Σόιμπλε κατά Κομισιόν: Οι περικοπές είναι η εγγύηση για να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη

Σόιμπλε κατά Κομισιόν: Οι περικοπές είναι η εγγύηση για να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη

Επιστολή στην Κομισιόν, στην οποία επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ των περαιτέρω περικοπών με στόχο μόνιμη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, απέστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση δαπανών για επενδύσεις «δεν είναι πειστικές».

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt, ο κ. Σόιμπλε στην επιστολή του σημειώνει πως «η Ευρωζώνη συνολικά έχει ελλείμματα και τα χρέη της σταθεροποιούνται σε υψηλό επίπεδο», ενώ τονίζει πως «μάλλον οι περαιτέρω περικοπές και όχι η αύξηση των δαπανών είναι η εγγύηση για να σταθεροποιηθεί μόνιμα η Ευρωζώνη».

soimple

Είναι «αντιπαραγωγικό» να θεωρούνται οι δαπάνες του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης συνολικά ως κοινή αξία πριν καν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρεται επίσης στην επιστολή κ. Σόιμπλε, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Η παρούσα διαδικασία και η ατζέντα αντανακλούν λάθος προτεραιότητες» κατά τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, ο οποίος στην επιστολή του επικρίνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι συστάσεις της αποσπούν την προσοχή από «την αναγκαιότητα να επικεντρωθούμε σε βιώσιμα επίπεδα χρέους και αναπτυξιακές στρατηγικές σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υψηλότερες δαπάνες σε μια ή δύο χώρες δεν θα επέλυαν τα διαρθρωτικά προβλήματα και τους δημοσιονομικούς κινδύνους σε άλλες χώρες».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κατά τον κ. Σόιμπλε, αναγκαία είναι μια πολιτική η οποία να επικεντρώνεται σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αύξηση των δημοσίων δαπανών το 2017 υπόσχεται η Μέρκελ

Αντίθετη άποψη με τα παραπάνω φαίνεται πως έχει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε ότι το 2017 θα αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες, με σκοπό να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές της Γερμανίας, χωρίς όμως να χρειαστεί να καταφύγει σε νέο δανεισμό.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η καγκελάριος της Γερμανίας υποσχέθηκε ότι οι εν λόγω επενδύσεις του 2017 θα αφορούν σε τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι, οι τηλεπικοινωνίες και η εκπαίδευση, διευκρινίζοντας πως δεν θα παραστεί η ανάγκη για νέο δανεισμό, λόγω του πλεονάσματος που πέτυχε φέτος η γερμανική οικονομία. «Δεν θα υπάρξουν νέα χρέη που θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.Σχόλια