Σόιμπλε: Να βρεθούν εναλλακτικές, αν η Αθήνα δεν μπορεί να περικόψει τις συντάξεις

Σόιμπλε: Να βρεθούν εναλλακτικές, αν η Αθήνα δεν μπορεί να περικόψει τις συντάξεις

Ότι αυτή τη στιγμή επείγουν οι μεταρρυθμίσεις, και όχι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, διεμήνυσε στην Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ωστόσο, εμφανίστηκε διαλλακτικότερος σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό.

«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν επείγει αυτή τη στιγμή», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι πιο πιεστικά θέματα.

Σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών μέτρων, σε περίπτωση απροθυμίας της Αθήνας να περικόψει τις συντάξεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

«Εάν δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τότε Θεσμοί και κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστούν, προκειμένου από κοινού να βρουν εναλλακτικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, χαρακτήρισε «ζήτημα που αφορά το ΔΝΤ» τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο επεσήμανε ότι η τυχόν ελάφρυνσή του θα αποτελέσει «απόφαση των χωρών πιστωτών της Ελλάδας» και ότι «σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από την πλήρη εφαρμογή των όρων του προγράμματος από την ελληνική πλευρά».Σχόλια