Σόιμπλε: Τα όσα γίνονται στις διαπραγματεύσεις δε δικαιολογούν την αισιοδοξία της Αθήνας για συμφωνία

Σόιμπλε: Τα όσα γίνονται στις διαπραγματεύσεις δε δικαιολογούν την αισιοδοξία της Αθήνας για συμφωνία

Επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα ήταν για άλλη μία φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές μέσα στις επόμενες ημέρες δεν έχει καμία βάση στις έως τώρα διαπραγματεύσεις.

«Αυτό που γνωρίζω από τις συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς δεν στηρίζει την αισιοδοξία των ανακοινώσεων από την Αθήνα. Ακόμα δεν υπάρχει ουσία στην ανακοίνωση πως είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Μιλώντας ενόψει της συνόδου της Ε.Ε. στη Ρίγα, στο περιθώριο της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, και τονίζοντας ότι «Δεν μπορώ να αποκλείσω οτιδήποτε, σε κάθε περίπτωση». Επίσης, «έριξε πάγο» στην προοπτική άμεσης επίτευξης συμφωνίας, σημειώνοντας μάλιστα πως οι διαπραγματεύσεις προοδεύουν «πολύ διστακτικά».

Ακόμα, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε ψυχρός απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι μολονότι καταλαβαίνει τις εικασίες που υπάρχουν, «δεν δικαιολογούνται από οτιδήποτε στην ουσία». Επισήμανε δε πως μια τέτοια πολιτική οδός, που θα απομακρύνει τη διαπραγμάτευση από τα τεχνικά κλιμάκια, θα ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, όπου το Eurogroup ενέκρινε την 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης με αντάλλαγμα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.


Σχόλια