Σόιμπλε: Το Grexit είναι σαν την απόπειρα δολοφονίας μου – Στην αρχή πέφτεις στο έδαφος αλλά μετά όλα βελτιώνονται

Σόιμπλε: Το Grexit είναι σαν την απόπειρα δολοφονίας μου – Στην αρχή πέφτεις στο έδαφος αλλά μετά όλα βελτιώνονται

Στον Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρθηκε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, επικαλείται τον Γιάνη Βαρουφάκη για το θέμα του χρέους, και συγκεκριμένα για να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται από ΔΝΤ, ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ακόμη, παραλληλίζει το σοβαρό τραυματισμό του από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με το Grexit, στο οποίο επανέρχεται.

«Ο πρώην Έλληνας ομόλογός μου Γιάννης Βαρουφάκης, ένας πολύ έξυπνος οικονομολόγος, είπε κάποτε: »Αν διαγράψετε το χρέος μας, σε τρία χρόνια θα είμαστε ξανά στο σημείο που είμαστε σήμερα»», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, υπερασπιζόμενος τις θέσεις του αναφορικά με το χρέος.

«Απλώς αναφέρω ό,τι είπε ο κ. Βαρουφάκης… Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως πρόκειται για «απύθμενο πηγάδι». Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί. Αυτό δε θα είχε νόημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, τα ευρωπαϊκά δάνεια έχουν μέσο όρο ωρίμασης τα 31 χρόνια, αλλά και με περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ η εξυπηρέτηση του επιτοκίου έχει «παγώσει». «Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό βάρος της Ελλάδας ισούται με μηδέν ευρώ», υποστήριξε ο ίδιος.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι «Αν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος είναι θετικά, δε θα υπάρξει κούρεμα».

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι είχε συζητήσει με τον τότε υπουργό Οικονομικών το ενδεχόμενο του Grexit.

Μάλιστα, προκειμένου να «πείσει» τους συνομιλητές του ότι το Grexit δεν είναι κάτι… κακό, είπε: «Ένα Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο πληθυσμός θα υπέφερε. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα θα βελτιώνονταν την αμέσως επόμενη ημέρα. Το βίωσα αυτό στη δική μου περίπτωση. Κάποιος σε πυροβολεί, και βρίσκεσαι πεσμένος στο έδαφος. Αλλά την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται, και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα».Σχόλια