ΣΟΚ: Αύξηση σε βενζίνη, φυσικό αέριο και αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

ΣΟΚ: Αύξηση σε βενζίνη, φυσικό αέριο και αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Μέτρα ΣΟΚ για τα καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και την αυτοκίνηση σε γενικότερο πλαίσιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να καλύψει την «τρύπα» στα δημοσιονομικά.

Συγκεκριμένα, στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς εξετάζεται αύξηση περίπου 10 λεπτών στο ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη.

Εφόσον το μέτρο αυτό προχωρήσει οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα δουν την τελική τιμή της αμόλυβδης να «εκτοξεύεται» στα 1,477 ευρώ από 1,347 σήμερα, δηλαδή θα σημειωθεί αύξηση 13 ολόκληρων λεπτών του ευρώ.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, το το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται από το επιτελείο του Τρύφων Αλεξιάδη προβλέπει αντικατάσταση των σημερινών τελών κυκλοφορίας και αντικατάστασής του από ένα πάγιο τέλος στο μισό και παρακάτω σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα με την διαφορά να καλύπτεται από μια αύξηση του φόρου στις τιμές των καυσίμων από βενζίνη και ντίζελ κίνησης έως υγραέριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα βγάλει από την ακινησία χιλιάδες αυτοκίνητα για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες.

Ένα τρίτο σενάριο προβλέπει την εξίσωση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνηση με τη βενζίνη, το οποίο θα αυξήσει την τιμή του πρώτου κατά 39%. Τέλος, εξετάζεται ως ενδεχόμενο και η αύξηση του φόρου για το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός συντελεστής είναι ήδη ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, παραμένει η «τρύπα» στον προϋπολογισμό για την επόμενη διετία, για την οποία εξετάζονται διάφορα εισπρακτικού τύπου μέτρα από το οικονομικό επιτελείο.Σχόλια