Σοκ: Aπάλλαξαν με νομοθετική ρύθμιση 38.000 φοροφυγάδες

Σοκ: Aπάλλαξαν με νομοθετική ρύθμιση 38.000 φοροφυγάδες

Διάταξη στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου ουσιαστικά ακυρώνει τους φορολογικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ που έχουν διενεργηθεί έως τώρα και υποχρεώνει τους εφοριακούς να τους ξεκινήσει από την αρχή. Ταυτόχρονα υπονομεύει μια σημαντική μεταρρύθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού την υπαγωγή του ΣΔΟΕ στη θεσμικά ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, 500 από τους 740 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ. Ωστόσο, οι εκθέσεις ελέγχου που έχουν συντάξει οι υπάλληλοι μετατρέπονται, σύμφωνα με τον νόμο, σε απλά δελτία πληροφοριών και οι έλεγχοι πρέπει να διενεργηθούν εξαρχής. Αυτό σημαίνει νέα πολύμηνη καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι κάποιοι από αυτούς τους ελέγχους έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και βρίσκονται στη φάση του καταλογισμού προστίμων. Συνολικά 38.000 υποθέσεις που διαχειρίζεται το σημερινό ΣΔΟΕ βρίσκονται στον «αέρα».

Δεν ρωτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός; 

alexiadis-tryfon-syriza-eurokinissi-750

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, για την εν λόγω διάταξη που συμπεριλήφθηκε στον νόμο που συνοδεύει το μνημόνιο, δεν ρωτήθηκε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Επίσης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν ρωτήθηκε ούτε για τον αριθμό των υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ. Σχετικά με τη διάταξη του νόμου σημειώνουν ότι μετά τις εκλογές αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος με τους πιστωτές της χώρας για την τροποποίησή της προκειμένου να μη χαθεί το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Θέση για το θέμα πήρε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ. Στην ανακοίνωσή της, με την οποία καταγγέλλει ως «διάλυση του ΣΔΟΕ» τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στη ΓΓΔΕ, χαρακτηρίζει «επαίσχυντη» τη «μετατροπή των εκθέσεων του ΣΔΟΕ σε απλά δελτία πληροφοριών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και εισπραξιμότητας».

Επίσης, τονίζει ότι η «αποδυνάμωση» του ΣΔΟΕ που αποτελεί την κορωνίδα των ελεγκτικών μηχανισμών, την αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής, με τη μεταφορά 500 υπαλλήλων (σε σύνολο 740) προς τη ΓΓΔΕ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμιση και μάλιστα σε μια περίοδο που, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, μεγάλος αριθμός σοβαρών υποθέσεων βρίσκεται σε προχωρημένο και ώριμο στάδιο για την ολοκλήρωσή τους και την εισροή στα ταμεία του κράτους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

 

Σχόλια