ΣΟΚ από το νέο «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές & επιδόματα που ζητά η Παγκόσμια Τράπεζα

ΣΟΚ από το νέο «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές & επιδόματα που ζητά η Παγκόσμια Τράπεζα

Η λίστα που η Παγκόσμια Τράπεζα έστειλε στην Αθήνα προβλέπει νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές και κυρίως σε αυτές που ισχύουν για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και «μαχαίρι» σε παροχές ανταποδοτικού τύπου, για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του προνοιακού συστήματος στην Ελλάδα.

Η λίστα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 παροχές που δίνονται σε είδος ή σε χρήμα σε ασφαλισμένους ή άνεργους, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις εκπτώσεις από τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες καθώς έχουν στόχο την εξοικονόμηση περίπου 100 – 120 εκατ. Ευρώ.

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, το δημοσίευμα αναφέρει πως βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς διαπιστώθηκε ότι, βάσει των κριτηρίων που εφαρμόζονται, ενδέχεται οι δικαιούχοι να μην είναι πάντα αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη ένα τέτοιο μέτρο.

Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται η Παγκόσμια Τράπεζα δεν επιμένει σε περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα
Στο συμπληρωματικό μνημόνιο του Ιουνίου γίνεται εκτενής αναφορά, ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης είχε τεθεί από τους δανειστές αίτημα να συμπεριληφθούν στα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων καταβάλλεται το ΚΕΑ κατά τη β’ πιλοτική φάση, τα αναπηρικά, μη αποδοτικού χαρακτήρα επιδόματα που δίνονται στα άτομα με αναπηρία καθώς οι δανειστές έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει πως το κόστος για την πληρωμή των αναπηρικών επιδομάτων, περίπου 700 εκατ. ευρώ, είναι σημαντικά υψηλό.Σχόλια