ΣΟΚ: Οι θεσμοί ζητούν περικοπές και στις σημερινές συντάξεις

ΣΟΚ: Οι θεσμοί ζητούν περικοπές και στις σημερινές συντάξεις

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν στην τηλεδιάσκεψη με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι δανειστές ζήτησαν μειώσεις – και μάλιστα δραστικές – στις κύριες συντάξεις.

Οι δανειστές αμφισβήτησαν την διαδικασία του επαναϋπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων και τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, ρωτώντας επανειλημμένως πως θα γίνει αυτό, πόσο θα κοστίσει και αν θα επιτευχθεί εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη όπως έχει συμφωνηθεί.

Η εμμονή τους στο δημοσιονομικό στόχο, αφήνει να εννοηθεί ότι οι επικεφαλής των δανειστών (όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα) θα απαιτήσουν περικοπή των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.

Όπως αναφέρει και το capital τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών δεν επιθυμούν συνταξιούχους δύο ταχυτήτων:
εκείνων των συνταξιούχων, για τους οποίους θα ισχύουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης λόγω του ότι βγήκαν στη σύνταξη από την 1η/1/2016 εκείνων, για τους οποίους δεν ισχύουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για την περίοδο 1η/1/2016 έως τον Ιούλιο του 2018, επειδή είχαν βγει στη σύνταξη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2015

Εάν η κυβέρνηση υποκύψει στη γραμμή των δανειστών θα σημαίνει ότι τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύσουν άμεσα πχ από 1η/1/2016 για όλες τις συντάξεις, τόσο για τις ήδη καταβαλλόμενες, μέχρι και την 31η/12/2015 όσο και για εκείνες που θα εκδοθούν από 1η/1/2016 και έπειτα.

Την Τρίτη η μάχη στη Βουλή

Την ερχόμενη Τρίτη, στις 18:30, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

Στη συζήτηση αυτή προβλέπεται να μιλήσουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί και εφόσον χρειαστεί ο αρμόδιος υπουργός για το υπό συζήτηση θέμα, δηλαδή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή της συζήτησης ελήφθη από την κυβέρνηση, προκειμένου να αναγκαστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης -και ειδικά ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης- να ανοίξουν τα χαρτιά τους πάνω στο «καυτό» θέμα.Σχόλια