Σοκ: Με αντιαεροπορικό πολυβόλο ο Κιμ εκτέλεσε τον Υπ. Πυρηνικών επειδή αποκοιμήθηκε

Σοκ: Με αντιαεροπορικό πολυβόλο ο Κιμ εκτέλεσε τον Υπ. Πυρηνικών επειδή αποκοιμήθηκε

Με προσωπική απόφαση και εντολή του ίδιου του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εκτελέστηκε με τετράδυμο αντιαεροπορικό πολυβόλο και μάλιστα δημόσια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας Χιόν Γιονγκ Τσολ έχοντας κριθεί, «με συνοπτικές διαδικασίες», ένοχος για «προδοσία», «ανυπακοή» και «ασέβεια».

Την απίστευτη είδηση έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη 13 Μαΐου η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS), σύμφωνα με την οποία, το γεγονός είναι διασταυρωμένο από «πολλές και διαφορετικές πηγές μέσα από τη Βόρεια Κορέα».

335804-hyon-yong-chol-afpEξαιρετικά σημαίνον πρόσωπο της πολιτικής σκηνής ο Χιόν Γιονγκ Τσολ καθώς ήταν ο επικεφαλής του (εκτός κάθε ελέγχου από τη Δύση) Πυρηνικού Προγράμματος του Στρατού της χώρας, αποτέλεσε το 16ο στη σειρά από την αρχή του 2015 πολιτικό πρόσωπο το οποίο εκτελέστηκε, στο πλαίσιο μιας σειράς «εκκαθαρίσεων» που έγιναν «με την ευθύνη» του πανίσχυρου Κιμ Γιονγκ Ουν.

_82953154_82953153 (1)
Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ο εκτελεσθείς Υπουργός Χιόν Γιονγκ Τσολ είχε επισκεφθεί τη Μόσχα

Ο Τσολ εκτελέστηκε ως «προδότης» χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω τεκμηρίωση της κατηγορίας αλλά και ως «ασεβής» προς τον αρχηγό της χώρας, καθώς είχε συλληφθεί από τον φακό να έχει αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του δικτάτορα.

0000hsh

Τόσο αξιωματικοί της NIS όσο και η κυβέρνηση της Σεούλ, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για την απόλυτη ακρίβεια του συμβάντος καθώς, εκτός των προαναφερθέντων μυστικών πηγών, ανέφεραν πως η συγκεκριμένη εκτέλεση έγινε «δημόσια» και «παρουσία εκατοντάδων ατόμων».

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την εκτέλεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της χώρας και από την αρχή του χρόνου, 15 ακόμη ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας εκτελέστηκαν, έχοντας και αυτοί κριθεί ένοχοι προδοσίας, με κατηγορίες που απαγγέλθηκαν απευθείας από τον ίδιο τον Ουν, ενώ, σύμφωνα με τη NIS, περίπου 70 κορυφαίοι κυβερνητικοί έχουν συνολικά εκτελεστεί από το 2011 όταν και κληρονόμησε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά τον θάνατο του πατέρα του.

_82956924_82956923

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά προβληματισμένοι εμφανίζονται ειδικοί πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν πως, οι εκκαθαριστικές εκτελέσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν εξακολουθήσουν, είναι εξαιρετικά πιθανή πλέον μια πολιτική αστάθεια στη χώρα με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ωστόσο, επισήμαναν πως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχει στην Πιόνγκγιάνγκ κάποιο σημάδι πολιτικής αναταραχής.

«Δεν υπάρχει καμία σαφής αυτή τη στιγμή ένδειξη για το ότι με κάποιο τρόπο αμφισβητείται η κινδυνεύει η ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν και η σταθερότητα του καθεστώτος, αν όμως αυτή η κατάσταση [με τις εκτελέσεις] συνεχιστεί όλη τη χρονιά τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολύ σοβαρά τα σενάριά μας για τη Βόρεια Κορέα» δήλωσε ο Michael Madden, ειδικός στο θέμα ο οποίος μάλιστα συμμετέχει και στο «38 North», το γνωστό think tank της Ουάσιγκτον που μελετά και αναλύει σε βάθος τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη χώρα.

Αντίστοιχες θέσεις έλαβε και ο νοτιοκορεάτης Koh Yu-Hwan, ειδικός και αυτός σε θέματα Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Dongguk της Σεούλ, δηλώνοντας σήμερα πως «αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε το καθεστώς θα φτάσει στα όριά του».

 

 Σχόλια