ΣΟΚ στους συνταξιούχους: Έρχονται συντάξεις… μνημονίου με περικοπές έως και 11%

ΣΟΚ στους συνταξιούχους: Έρχονται συντάξεις… μνημονίου με περικοπές έως και 11%

Σοκ έρχεται στις συντάξεις. Οι περικοπές που έρχονται άμεσα είναι τεράστιες, ενώ το σχέδιο προβλέπει μειώσεις σε όλα τα επίπεδα και δεν αφορά μονάχα στις λεγόμενες μεγάλες συντάξεις, όχι μόνο ποσά δηλαδή πάνω από 2.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα ενώ αρχικά είχε ειπωθεί πως οι μειώσεις θα περιοριστούν σε ποσά άνω των 1500 ευρώ, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αφού όλα δείχνουν ότι πάμε σε περικοπές που αφορούν συνταξιούχους με μεικτές αποδοχές από 1.000 ευρώ και πάνω.

Το ποσό αυτό μάλιστα δεν θα αφορά μονάχα στην κύρια σύνταξη, αλλά στο σύνολο των αποδοχών, θα συνυπολογιστεί δηλαδή και η επικουρική.

Έτσι οι μειώσεις που έρχονται θα ξεκινούν από 3%, 6% και μεσοσταθμικά θα φτάσουν ως και το 11%.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος επανήλθε χθες, με νέες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, στο θέμα των πιθανών μειώσεων, παρέχοντας διασφάλιση μόνο για τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις. Οριοθέτησε μάλιστα ως μικρές τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και ως μεσαίες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Το σχέδιο με τις μέχρι τώρα πληροφορίες προβλέπει γενική μείωση στις ανώτατες συντάξεις που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι κοντά στις 2.000 ευρώ μεικτά ενώ σήμερα τα ποσά αυτά είναι για το ΙΚΑ κατά μέσο όρο κοντά στα 2.350 ευρώ, ενώ στα ειδικά ταμεία ο μέσος ανώτατος όρος είναι κοντά στα 2.770 ευρώ.

Το ύψος των περικοπών και το ποίοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» αποτέλεσε αντικείμενο ειδικής σύσκεψης υπό τον Γιώργο Κατρογύκαλο και, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εξετάστηκαν δύο σενάρια που θα κοστολογηθούν από την Αναλογιστική Αρχή και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν:

– Τον διαχωρισμό μεταξύ ονομαστικής και καταβαλλόμενης σύνταξης, και τον ορισμό της «νέας σύνταξης» με τα ποσά που παίρνουν πλέον οι συνταξιούχοι μετά τις περικοπές που προηγήθηκαν τα 4 τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει το ονομαστικό ποσό σύνταξης, που εμφανίζεται στα ενημερωτικά σημειώματα και είναι αυτό που είχαν οι συνταξιούχοι πριν από τις περικοπές, αλλά μόνο η καταβαλλόμενη σύνταξη, δηλαδή το ποσό που έχει διαμορφωθεί σήμερα μετά τις περικοπές του μνημονίου.

– Να διατηρηθούν τα ονομαστικά ποσά επί των οποίων υπολογίζονται οι μειώσεις του Μνημονίου και οι νέες περικοπές να είναι η συνέχεια όσων έχουν προηγηθεί μέχρι τώρα. Το σενάριο αυτό είναι πολύπλοκο γιατί στις τέσσερις κλίμακες των περικοπών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα θα προστεθεί άλλη μια και μάλιστα θα πρέπει αυτή η νέα μείωση να γίνει σε υψηλές συντάξεις που εκ των υστέρων μπορεί να οδηγήσει σε επανυπολογισμό των προηγούμενων μειώσεων.Σχόλια