Σοκ! Το πορνό εχθρός της σεξουαλικής υγείας

Σοκ! Το πορνό εχθρός της σεξουαλικής υγείας

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η παρακολούθηση ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου αποτελεί έναν τρόπο ανανέωσης της σεξουαλικής ζωής σε αρκετά ζευγάρια. Ή μήπως είναι πλάνη τελικά; Πόσο παρακινδυνευμένο και τολμηρό μπορεί να αποβεί ένα τέτοιο «πείραμα» για την εξέλιξη μιας σχέσης;

Σύμφωνα με μελέτες, περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες έχουν ενσωματώσει την πρακτική αυτή στη σεξουαλική τους καθημερινότητα. Οι ταινίες πορνό φαίνεται να ενισχύουν την ερωτική επιθυμία και την ηδονή. Τα οπτικά ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος από τις εικόνες δυναμιτίζουν τις φαντασιώσεις και τη διάθεση για σεξουαλική επαφή. Δεν γνωρίζουμε τις επιδράσεις που έχουν ξεχωριστά στους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά είναι γεγονός ότι οι άνδρες τις προτιμούν πιο πολύ, κάτι που ενδεχομένως επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι άνδρες είναι οπτικοί τύποι, ενώ οι γυναίκες πιο συναισθηματικές.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες δείχνουν να προβληματίζονται ή και να θυμώνουν, ανακαλύπτοντας ότι ο σύντροφός τους βλέπει πορνό ταινίες και επισκέπτεται ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς, μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα γυναικεία πρότυπα που προβάλλονται στις συγκεκριμένες ταινίες. Ως συνέπεια, φτάνουν στο σημείο να σκέφτονται ότι δεν είναι αρκετά επαρκείς για να ικανοποιήσουν σεξουαλικά το έτερον ήμισυ.

Εναλλακτικοί τρόποι σεξουαλικής έκφρασης δε σημαίνει απαραιτήτως ότι ορίζουν κάποιο πρόβλημα στη σχέση ή στην ερωτική ζωή του ζευγαριού. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο, είναι οι σύντροφοι να συμφωνούν από κοινού στην υιοθέτηση τέτοιου είδους συμπεριφοράς. Στην περίπτωση που ένας από τους δύο έχει διαφορετική άποψη και διατηρεί επιφυλάξεις προκειμένου να πειραματιστεί σε κάτι καινούργιο και διαφορετικό, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ρήξη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συχνή και ανεξέλεγκτη παρακολούθηση ταινιών σεξουαλικού περιεχομένου οδηγεί στη σταδιακή απομάκρυνση του συντρόφου, μειώνοντας τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των σεξουαλικών επαφών. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι ο άνδρας κυρίως, καταλήγει να εγκλωβίζεται, ακόμα και να εθίζεται στο πορνό αφιερώνοντας αρκετά υπερβολικό χρόνο από την καθημερινότητά του αλλά και την εργασία του. Υποστηρίζεται πάντως ότι η εξάρτηση από το πορνό είναι παρόμοια στη λειτουργία της με εκείνη από τον τζόγο και το αλκοόλ! Με αυτή τη συλλογιστική, ο άνδρας που βολεύεται στην παρακολούθηση πορνογραφικών ταινιών εφησυχάζει, γίνεται αδρανής και παθητικός άρα και πιο ευπαθής στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Πηγή : isotimos.comΣχόλια