«Σοκαρισμένος» ο Τσακαλώτος από την πρόταση των δανειστών

«Σοκαρισμένος» ο Τσακαλώτος από την πρόταση των δανειστών

«Σοκαρισμένος» από την πρόταση των δανειστών για συμφωνία δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο δημοσιογράφο Paul Mason του βρετανικού Channel 4.

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο ίδιος ο δημοσιογράφος με ανάρτησή του στο Twitter, αφού συνομίλησε με τον κ. Τσακαλώτο, ενώ σε προ-δημοσιευμένο τμήμα της συνέντευξης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί τους εταίρους πως υπάρχει κίνδυνος «πολύ βρόμικων πολιτικών» σε περίπτωση διάσπασης της ευρωζώνης.

tweet

Τονίζει δε, πως εάν διαλυθεί η ζώνη του ευρώ, η Γηραιά Ήπειρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με αναβίωση του μεσοπολεμικού εθνικισμού και ανταγωνιστικές υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων μεταξύ των πρώην εταίρων.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει αν είναι ένας θεσμός που θέλει την κοινωνική αλλαγή, ή ένας οργανισμός «για τους πλούσιους», ενώ υπογράμμισε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα μια φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη, που είναι υπέρ της Ευρώπης όχι απλώς «τακτικά» αλλά «στρατηγικά».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η πρόταση των δανειστών έφερε ομοβροντία έντονων αντιδράσεων από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μέιλ Χαρδούβελη ήταν λιγότερο επώδυνο από την πρόταση των θεσμών», είπε χαρακτηριστικά υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαπραγμάτευσης για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες άφησαν επίσης ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Υπάρχουν εναλλακτικές για την Ελλάδα που είναι και πιο συμφέρουσες από αυτές των δανειστών αλλά και δημοκρατικές διέξοδοι για τη χώρα», είπε στη Βουλή ο Δημήτρης Στρατούλης, και έκανε λόγο για θρασύτατη και προκλητική απαίτηση των δανειστών.

«Εμείς έχουμε υποβάλει ένα κείμενο 46 σελίδων. Αν δεν γίνει δεκτό, θα αποφασίσει ο λαός. Εάν υπάρξει συμφωνία βεβαίως θα έρθει στη Βουλή. Εάν υπάρξει τελεσίγραφο από τους πιστωτές θα μιλήσει ο λαός. Αν μας πουν ότι αυτές είναι οι θέσεις μας και δεν κουβεντιάζουμε τίποτα άλλο, τελεία. Εκεί εμείς θα πούμε ότι απορρίπτουμε, ζητάμε από το λαό να το απορρίψει κι αυτός» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Για ακήρυχτο πόλεμο εκ μέρους των δανειστών έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης.Σχόλια