Σοσιαλιστές & Ciudadanos αρνούνται κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι

Σοσιαλιστές & Ciudadanos αρνούνται κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι

Ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν κυβέρνηση υπό τον ηγέτη της Κεντροδεξιάς, δήλωσαν οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές στην Ισπανία, μετά το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, ενώ σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και το κεντρώο φιλελεύθερο κίνημα Ciudadanos.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο. «Δε θα υποστηρίξουμε τον κ. Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απέχουμε», τόνισε.

Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα, απέχοντας από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ήταν το μόνο το οποίο ενισχύθηκε κοινοβουλευτικά και σε ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015.

Τη δήλωση των Ciudadanos, που είναι οι πλησιέστεροι ιδεολογικά και πολιτικά προς το Λαϊκό Κόμμα, ότι δε θα υποστηρίξουν κυβέρνηση υπό τον κ. Ραχόι, έκανε ο ηγέτης τους, Άλμπερτ Ριβέρα.

Σημειώνεται ότι το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 33% και 137 έδρες, με δεύτερο το κεντροαριστερό PSOE, με 22,7% και 85 έδρες, τρίτη την αριστερή εκλογική συμμαχία Unidos Podemos, με 21,1% και 71 έδρες, ενώ οι τέταρτοι Ciudadanos έλαβαν 13,1% και 32 έδρες.

Η Κάτω Βουλή, Κογκρέσο των Βουλευτών, η μόνη εκ των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου που είναι υποχρεωτικό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαθέτει 350 έδρες, άρα το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 176 βουλευτών.

 Σχόλια