Σουηδία: Ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση του μασκοφόρου εκτελεστή με το σπαθί σε σχολείο

Σουηδία: Ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση του μασκοφόρου εκτελεστή με το σπαθί σε σχολείο

Μια χειρόγραφη επιστολή – σημείωμα αυτοκτονίας είχε αφήσει πριν την επίθεση σε σχολείο της πόλης Τρόλχαταν, κοντά στο Γκέτεμποργκ, ο 21χρονος Σουηδός μασκοφόρος, που με σπαθί σκότωσε εν ψυχρώ ένα μαθητή και έναν καθηγητή, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα.

Το γεγονός επιβεβαίωσε σήμερα και η αστυνομία της Σουηδίας, που έκανε λόγο για επιστολή που βρέθηκε στο σπίτι του δράστη, Anton Lundin-Petterson, η οποία μάλιστα αποδεικνύει ότι η επίθεση είχε ρατσιστικά κίνητρα, και ότι ο Lundin-Petterson ενήργησε μόνος, χωρίς συνεργούς.

«Ήταν ένα είδος σημειώματος αυτοκτονίας, μία χειρόγραφη επιστολή», είπε χαρακτηριστικά σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της έρευνας, Niclas Hallgren, προσθέτοντας ότι ο δράστης έγραφε ότι αισθανόταν ότι «έπρεπε να κάνει κάτι σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της Σουηδίας».

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σχολείο που πραγματοποιήθηκε η επίθεση φιλοξενεί πολλούς μαθητές από οικογένειες μεταναστών και προσφύγων, ενώ, πέραν των δύο νεκρών, από την επίθεση ένας 15χρονος μαθητής και ένας 41χρονος καθηγητής είναι σοβαρά τραυματισμένοι και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης είχε μπει το πρωί της Πέμπτης με μάσκα και ξίφος στην καφετέρια του σχολείου Κρόναν. Αρχικά, οι μαθητές νόμιζαν πως επρόκειτο για φάρσα, για αυτό και πήγαν ακόμη και να βγάλουν φωτογραφίες με τον 21χρονο.

1

«Σύμφωνα με το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του σχολείου, ο δράστης κυκλοφορούσε για ώρα στους διαδρόμους του σχολείου, με το πρόσωπό του καλυμμένο με μάσκα σαμουράι και κρατώντας ένα ξίφος, ενώ σταμάτησε αρκετές φορές για να συνομιλήσει με ανοιχτόχρωμους μαθητές», επεσήμανε ο ίδιος.

«Επέλεξε τα θύματά του με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Επιτέθηκε μόνο σε σκουρόχρωμα άτομα, επομένως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έγκλημα μίσους», συμπλήρωσε ο επικεφαλής των ερευνών στη σημερινή του συνέντευξη.
Σημειώνεται ότι ο 21χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μια ημέρα πριν τη δολοφονική επίθεση με σπαθί από την οποία έχασαν τη ζωή τους ένας 20χρονος εκπαιδευτικός και ένας 17χρονος μαθητής, ο Lundin-Petterson είχε κάνει «like» στο τραγούδι «When Evil Speaks» από ένα βέλγικο συγκρότημα, ενώ είχε παρακολουθήσει μια συρραφή βίντεο από τη δράση των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Σχόλια