20:31 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σουηδία: Συζητήσεις περί επαναφοράς της στρατιωτικής θητείας αυτή την φορά και για γυναίκες

Σουηδία: Συζητήσεις περί επαναφοράς της στρατιωτικής θητείας αυτή την φορά και για γυναίκες

Η Στοκχόλμη, έξι χρόνια αφού κατάργησε εντελώς την υποχρεωτική στράτευση, καλείται πλέον να εξετάσει εάν θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα επιστρέψει στους «φαντάρους» – κι αυτή τη φορά, υπόχρεοι δεν θα είναι μόνο οι άνδρες, αλλά και οι γυναίκες.

Η πρόταση καταρτίστηκε από επιτροπή που κλήθηκε να παρουσιάσει λύσεις για τα προβλήματα στελέχωσης και θα εξεταστεί από την κυβέρνηση (το υπουργείο Άμυνας την βλέπει θετικά), με τον τελικό λόγο να τον έχει η Βουλή.

Η Σουηδία είχε περάσει το 2010 σε αμιγώς εθελοντικής βάσης σύστημα στελέχωσης των ενόπλων δυνάμεών της, με τη δυνατότητα ωστόσο να επιστρέψει σε υποχρεωτικό σύστημα αναλόγως των εξελίξεων.

Παρά τις εκτιμήσεις της όμως, το νέο σύστημα δεν αποδείχθηκε εντελώς λειτουργικό. Τα τρία όπλα είναι υποστελεχωμένα και το επίπεδο ειδικά στις χαμηλότερες βαθμίδες θεωρείται ανεπαρκές. Έτσι, η Στοκχόλμη κλήθηκε να εξετάσει λύσεις, και η αρμόδια επιτροπή κατέληξε στη διατύπωση πρότασης για επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης.

Κάθε χρόνο, οι στρατιωτικές μονάδες χρειάζονται περίπου 4.000 στρατιώτες όμως ο μέσος ετήσιος όρος μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης ήταν 2.500. Στην αναφορά της επιτροπής, εκφράζεται η εκτίμηση πως αν αυτοί οι ρυθμοί συνεχιστούν, από το 2021 και μετά οι έφεδροι θα εκλείψουν εντελώς.

Η Σουηδία δεν είναι μεν μέλος του ΝΑΤΟ, όμως συμμετέχει στους ευρύτερους και χαλαρότερους συνασπισμούς που δημιουργήθηκαν γύρω από τον πυρήνα της Συμμαχίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (το EPAC την PfP -και στις δύο βρίσκεται και η Ρωσία).

Τελευταία φορά που ο πόλεμος άγγιξε τη σουηδική γη ήταν το 1814 (στον σουηδο-νορβηγικό πόλεμος, τμήμα των Ναπολεόντειων Πολέμων) και στον 20ό και 21ο αιώνα η δραστηριότητα του σουηδικού στρατού περιορίστηκε σε κρίσεις μακριά από την Σκανδιναβία (στο Κονγκό το ’61, τη Βοσνία το ’92, το Αφγανιστάν το ’01 και τη Λιβύη το ’11).

 

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοβελώνη: «Μεγάλη φασαρία για το τίποτα» οι αντιδράσεις στις προτάσεις Καμμένου για στράτευση γυναικών & στρατιωτικά λύκεια

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας