Σουλτς: Αν κινδυνεύει ολόκληρη η ευρωζώνη από ένα Grexit; Κατηγορηματικά ναι!

Σουλτς: Αν κινδυνεύει ολόκληρη η ευρωζώνη από ένα Grexit; Κατηγορηματικά ναι!

Το Grexit, ακόμα και χρονικά περιορισμένο, δεν αποτελεί επιλογή, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Σήμερα καλείται για πρώτη φορά πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σε μία Σύνοδο Κορυφής. Αυτό δείχνει τη δυσκολία και την κρισιμότητα της κατάστασης», δήλωσε ακόμα ο κ. Σουλτς, και επεσήμανε ότι το βασικό ερώτημα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και αν «θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη ή θα διαλυθεί κάτι».

Ο κ. Σουλτς ζήτησε να υπάρξει σήμερα «μία εποικοδομητική απόφαση που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν Grexit και δεν το θεωρούν επικίνδυνο. Η πλειοψηφία πιστεύουν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit».

«Η άλλη λύση (Grexit) θα ήταν τις επόμενες ημέρες να ζήσουμε καταστροφικές καταστάσεις στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο η πρόσκλησή μου στους αρχηγούς κρατών να φτάσουν σε μια απόφαση σήμερα» είπε ο κ. Σουλτς, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ευρωζώνη κινδυνεύει από ένα Grexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε «κατηγορηματικά ναι».

«Πρόκειται για την Ε.Ε., μία Ε.Ε. που θα πρέπει να τη δει κανείς ως σοβαρή πολιτική ένωση που έχει τη δυνατότητα να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα. Πρόκειται για την τύχη του ελληνικού λαού και για τον λόγο αυτό είναι πολύ υψηλή ευθύνη για την ελληνική πλευρά και για τους υπόλοιπους», υπογράμμισε ακόμα ο κ. Σουλτς.

Ερωτηθείς για την ιδέα ενός ταμείου στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε ότι είναι μία ιδέα που προήλθε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε μιλήσει για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο πρώτο πρόγραμμα.

«Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε την Ελλάδα», είπε ακόμα ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι «η δημιουργία ενός ταμείου με τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας εκτός αυτής έχει να κάνει με αυτό». «Το ταμείο σημαίνει ρευστοποίηση κάποιων στοιχείων της χώρας και αυτό δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα», ανέφερε ο Σουλτς.

«Είναι αδιανόητο να αποκλείσουμε την Ελλάδα από ένα τέτοιο ταμείο» είπε.

Τέλος, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, να τις μειώσουμε λίγο αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».

Σχόλια