Σπείρα Ρομά: Γνωστός επιχειρηματίας συνελήφθη με πίνακα του Ελ Γκρέκο & αμύθητο θησαυρό

Σπείρα Ρομά: Γνωστός επιχειρηματίας συνελήφθη με πίνακα του Ελ Γκρέκο & αμύθητο θησαυρό

Μπροστά σε ευρήματα αμύθητης αξίας βρέθηκαν οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση της συμμορίας των Ρομά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνώντας την υπόθεση συχνά βρίσκονταν μπροστά στο όνομα ενός 81χρονου. Αποφασίζοντας να τον ερευνήσουν μήπως ήταν τυχόν κλεπταποδόχος ή συνδεόταν με την συμμορία, βρέθηκαν μπροστά σε μια τεράστια έκπληξη.

Ο 81χρονος όπως αποδείχθηκε, ήταν υποψήφιο θύμα της συμμορίας αλλά τελικά φόρεσε και ο ίδιος χειροπέδες. Κι αυτό, γιατί τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του δεν ήταν δηλωμένα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν βρέθηκαν μπροστά σε πίνακα που αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν δημιούργημα του Ελ Γκρέκο!

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι εξετάζεται  το εάν ο πίνακας είναι αντίγραφο που έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο τον ζωγράφο, ή αν είναι ακόμα και πρωτότυπο έργο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε δηλώσεις της η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα είπε ότι: «Το έργο έχει φθάσει στην Εθνική Πινακοθήκη κι έχει εξετασθεί. Δεν κρίνεται ότι είναι ένα έργο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και δεν έχει σχέση με τον Ελ Γκρέκο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο 81χρονος ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς πως ο πίνακας αλλά και τα αρχαία νομίσματα, μια πήλινη κεφαλή αλλά και 23 βυζαντινές εικόνες βρέθηκαν στην κατοχή του είπε πως δεν θυμάται.

Ο 81χρονος, ο οποίος ήταν στο παρελθόν ιδιοκτήτης πολύ γνωστής εταιρείας στον χώρο των νωπών κρεάτων και πουλερικών συνελήφθη τελικά το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου 2017 στο Μαρούσι. Εναντίον του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί όπλων.

Πιο αναλυτικά στο σπίτι του στην Μάνδρα Αττικής βρέθηκαν:

– 23 εικόνες βυζαντινής περιόδου

– επιτάφιος

– 5 άμφια

– 108 αρχαία νομίσματα

– πήλινη κεφαλή

– 21.000 ευρώ

– πίνακας μεγάλης αξίας (κατά πάσα πιθανότητα του Ελ Γκρέκο)

– πολυβόλο στηριζόμενο σε τρίποδο, που χρονολογείται προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

– 2 βλήματα όλμων, ανενεργά Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

– 7 πιστόλια και 5 γεμιστήρες

– 3 περίστροφα

– επαναληπτική καραμπίνα, με τροποποιημένο γεμιστήρα

– τυφέκιο με διόπτρα και σιγαστήρα

– πλήθος φυσιγγιών, διαφόρων διαμετρημάτων

– χειροβομβίδα αμυντικού τύπου ανενεργή

– πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος

– μαχαίρια και σουγιάδες

– ξίφη, σπαθιά και ξιφίδιοΣχόλια