Στα 2 εκ. ευρώ φτάνει ο απολογισμός της μεγαλύτερης σπείρας των Γεωργιανών

Στα 2 εκ. ευρώ φτάνει ο απολογισμός της μεγαλύτερης σπείρας των Γεωργιανών

Η αστυνομία εξάρθρωσε τη μεγαλύτερη σπείρα Γεωργιανών που είχε ρημάξει δεκάδες κατοικίες στην Αττική.  Η εγκληματική αυτή οργάνωση  διέπραττε ληστείες και διαρρήξεις στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής με λεία που υπολογίζεται στα 2 εκατ. ευρώ.

Οι Γεωργιανοί χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο τους κεντρική πλατεία και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας.

Αναφορικά μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί  συνολικά 30 μέλη της οργάνωσης, από τα οποία  25 είναι υπήκοοι Γεωργίας, τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας και ένας υπήκοος Βουλγαρίας.

Ενώ έχει εξακριβωθεί η εγκληματική δράση άλλων 125 μελών της οργάνωσης, που έλαβαν μέρος στις εγκληματικές της δραστηριότητες, είτε με εκτελεστικό, είτε με επιβοηθητικό ρόλο, ενώ παράλληλα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα έχει σχηματιστεί για όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Οι εμπλεκόμενοι, στη πλειοψηφία είναι Γεωργιανοί. Από το 2010 είχαν οργανώσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση των μελών της, ενώ τελούσαν συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, κλοπές οικιών, αλλά και ληστείες σε βάρος των ηλικιωμένων ενοίκων των οικιών, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ο χώρος και ο τόπος συγκέντρωσης των μελών ήταν η κεντρική πλατεία, καθώς και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συγκέντρωναν τα κλοπιμαία αντικείμενα σε άμεσα κλεπταποδόχους και σε ενεχυροδανειστήρια σε διάφορες περιοχές των Αθηνών.

Επίσης, τα χρήματα που αφαιρούσαν από τους παθόντες ή αποκόμιζαν από την πώληση των κλοπιμαίων, τα έστελναν μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων απευθείας στην χώρα τους (Γεωργία).

Μέχρι στιγμής, έχουν αναγνωρισθεί 137 περιπτώσεις κλοπής σε οικίες και τέσσερις περιπτώσεις ληστείας, ενώ θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή των κατηγορουμένων, σε τουλάχιστον 50 ακόμη, δυσανάλογες περιπτώσεις.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε το δίκτυο διαρρηκτών, στο πλαίσιο της εγκληματικής του δραστηριότητας, ξεπερνά το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα έχει ταυτοποιηθεί η δράση τους:

– Την 19-12-2015 μέλη της οργάνωσης εισήλθαν, με την συνδρομή δύο αλλοδαπών γυναικών, εργαζομένων ως οικιακοί βοηθοί για την φροντίδα ημεδαπού, σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη και αφού τον δέσμευσαν με μονωτική ταινία, αφαίρεσαν κοσμήματα, λίρες και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ περίπου.

– Την 07-12-2015 μέλη της οργάνωσης, εισήλθαν σε διαμέρισμα στα Πετράλωνα, όπου με την απειλή κατσαβιδιού, ακινητοποίησαν ημεδαπή και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των χιλίων τετρακοσίων (1400) ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή.

– Την 16-12-2015 μέλος της οργάνωσης, εισήλθε σε διαμέρισμα στην Κυψέλη και με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησε ημεδαπή και της αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ, καθώς επίσης κοσμήματα και τιμαλφή η αξία των οποίων ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

– Την 01-04-2015, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε αποθήκη στην Ηλιούπολη, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς επίσης και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εργαλείων.

– Την 18-07-2012, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.

– Την 15-11-2012, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής χρηματικής αξίας (10.000) ευρώ περίπου.

– Κατά το χρονικό διάστημα από 31-07-2011 έως 06-08-2011, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής χρηματικής αξίας σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ περίπου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά δεκαέξι  κατ’ οίκον έρευνες, καθώς και δύο  έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια των Αθηνών, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων, μεταξύ των οποίων:

– Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων

– Τεράστιος όγκος κλοπιμαίων (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, TABLET, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές),

– Τέσσερα  πιστόλια (ρέπλικα),

– Χάρτες – σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και οικιών,

– Αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.

– Κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά «passé a partout» που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση».

– Το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων εκατόν είκοσι (2.120) ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη της εγκληματικής ομάδας που έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Επίσης, για να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους, απέφευγαν να δηλώνουν τόσο στις Αστυνομικές όσο και στις Δικαστικές Αρχές, την πραγματική τους διεύθυνση, ενώ δήλωναν συνεχώς ενώπιον των Αρχών διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, καθώς και εθνικότητας (κυρίως βουλγαρική).

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν  για τακτική ανάκριση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, για την ταυτοποίηση τόσο των αγνώστων μελών της ομάδας όσο και παρόμοιων περιπτώσεων.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες:

police2

police3

police6

police5

police4

police8

police7

Διαβάστε επίσης:

Αττική: Εξαρθρώθηκε σπείρα- μαμούθ! Είχαν διαρρήξει πάνω από 500 σπίτιαΣχόλια