Στα «κάγκελα» οι Δικαστικές Ενώσεις με το ασφαλιστικό

Στα «κάγκελα» οι Δικαστικές Ενώσεις με το ασφαλιστικό

«Φτιάξτε ένα ασφαλιστικό σύστημα όχι με βάση την δημοσιονομική προσαρμογή και με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Αυτό είναι το μήνυμα που επιχείρησαν να περάσουν οι δικαστικές ενώσεις σε συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα, με κύριο θέμα το ασφαλιστικό.

Αν και την συνέλευση στιγμάτισε η απουσία της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης (σ.σ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) οι ενώσεις των Διοικητικών Δικαστών και των Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους χτύπησαν καμπανάκι στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πληρώσουν την …νύφη εκείνοι που πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους και περιμένουν μία αξιοπρεπή σύνταξη.

«Ακόμα και σε εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες η περικοπή των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων, που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια εξασφαλίζοντάς του, πέραν των αναγκαίων βασικών αγαθών και τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου (πρβλ. Ολ Σ.τ.Ε 2288/2015) λένε οι δικαστικές ενώσεις, τονίζοντας ότι το κριτήριο των ασφαλιστικών επιλογών της Πολιτείας δεν μπορεί να είναι η «δημοσιονομική προσαρμογή» κατά τρόπο αποσπασμένο από τις ευθύνες του Κράτους για την απαξίωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικά την απαξίωση του Ασφαλιστικού Συστήματος. «Συνεπώς δεν νοείται να κληθούν άλλη μία φορά οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργασιακό βίο τους, να καλύψουν τα κενά του Ασφαλιστικού Συστήματος».

 Σχόλια