«Στα καρφιά» οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας Αθήνας – Ρωσίας για τον Turkish Stream

«Στα καρφιά» οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας Αθήνας – Ρωσίας για τον Turkish Stream

Μία μόλις ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για το θέμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, οι ΗΠΑ εκδήλωσαν εμπράκτως την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την Μόσχα για επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και μέσα από την ελληνική επικράτεια.

Στη σχετική ανακοίνωση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο, και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα.

eskotz

Από την πλευρά του ο Amos Hochstein, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Στις συναντήσεις του, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, θέλησε να υπογραμμίσει την γεωστρατηγική σημασία του νοτίου διαδρόμου (southern corridor που περιλαμβάνει τον αγωγό TAP) για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο Hochstein σημείωσε ότι ο Turkish Stream δεν υφίσταται, για τον σχεδιαζόμενο ρωσοτουρκικό αγωγό που ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να διέλθει και από ελληνικό έδαφος μέσω του σχεδίου Greek Stream.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι με το νέο project που ετοιμάζει η Μόσχα οι Ρώσοι θέλουν να αντικαταστήσουν τον αγωγό South Stream. Διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμούν ότι μόνο για να αποκτήσουν τα τεχνικά και άλλα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν το σχέδιο Turkish Stream οι Ρώσοι χρειάζονται ακόμη ένα χρόνο, και τονίζουν ότι οι δύο συγκεκριμένοι αγωγοί φυσικού αερίου είναι σε προκαταρκτικό στάδιο.

Τέλος, επιχειρηματολογώντας υπέρ του νοτίου διαδρόμου που περιλαμβάνει τους αγωγούς TAP και IGΒ, και θέλοντας να τον αντιπαραβάλει με τον ρωσικής εμπνεύσεως Turkish Stream, ο κ. Hochstein είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο υπαρκτό και πραγματικό που θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, νέες υποδομές και επιπλέον έσοδα.Σχόλια