Στα όρια της φτώχειας & του κοινωνικού αποκλεισμού 1 στους 4 Ιταλούς

Στα όρια της φτώχειας & του κοινωνικού αποκλεισμού 1 στους 4 Ιταλούς

Στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται το 24,4% των Ιταλών, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας, Istat.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ποσοστό, τέσσερις μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, το 49,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να πάει μια εβδομάδα διακοπές, και το 38,8% ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα απρόβλεπτο έξοδο της τάξης των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με το Istat, πάνω από έξι εκατομμύρια Ιταλοί δε διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα για υγιή και επαρκή διατροφή, ενώ το 14,3% των ερωτηθέντων έχει αφήσει απλήρωτο τουλάχιστον ένα ενοίκιο, έναν λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή μια δόση του στεγαστικού δανείου.

«Μπορεί τα ποσοστά της έρευνας, που αφορούν στο 2014, να δείχνουν μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 2013, αλλά είναι σαφές ότι σχετικά με τις διακοπές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει ακόμη και σε σύγκριση με την μεταπολεμική περίοδο και τη δεκαετία του ‘50», υπογραμμίζουν οι ιταλικές ενώσεις καταναλωτών.

Την περίοδο εκείνη – τονίζουν οι ενώσεις καταναλωτών – «οι οικογένειες μπορούσαν, τουλάχιστον, να περάσουν μέρος της θερινής περιόδου στα χωριά και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους».

Την ίδια ώρα, η έρευνα του Istat επιβεβαιώνει επίσης το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στην Βόρεια και Νότια Ιταλία, καθώς στους ανεπτυγμένους, βόρειους νομούς της χώρας, κινδυνεύει με κοινωνικό αποκλεισμό το 17,9% του πληθυσμού, ενώ στις κεντρικές περιοχές της χώρας το ποσοστό είναι στο 22,1% και στην Κάτω Ιταλία «σκαρφαλώνει» στο 45,6%.Σχόλια