Στα «βράχια» η διαπραγμάτευση – Ματαιώθηκε το Eurogroup της Μ. Πέμπτης

Στα «βράχια» η διαπραγμάτευση – Ματαιώθηκε το Eurogroup της Μ. Πέμπτης

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την χώρα να διανύει για ακόμη μια φορά κρίσιμες στιγμές έπειτα από το «ναυάγιο» των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας-δανειστών.

Το αδιέξοδο είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί καθώς η συνάντηση κυβερνώντων-δανειστών κράτησε μόλις μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο αποφάσισε να αποτανθεί στους Θεσμούς, πριν αποφασιστεί το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τα επιπλέον, προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επέμεινε μέχρι τέλους σε νομοθέτηση προληπτικών συγκεκριμένων μέτρων και όχι απλώς ενός μηχανισμού αυτόματων περικοπών σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Μια εκδοχή την οποία αρνήθηκε μέχρι τέλους η ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να οριστικοποιηθεί.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «κανείς δεν ξέρει ακόμη αν μείνουν ή θα φύγουν οι δανειστές και αν θα υπάρξουν νέα ραντεβού με κυβερνητικά στελέχη», ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν θα είχε και κάποιο νόημα.

Τη ματαίωση του έκτακτου Eurogroup επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν θα γίνει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο έκτακτων μέτρων και το χρέος θα γίνει αργότερα», έγραψε ο Μισέλ Ρέινς.

«Μουδιασμένο» το Μαξίμου

Την ίδια ώρα η θερμοκρασία χτυπάει «κόκκινο» στο Μαξίμου καθώς η «προφητεία» Τσακαλώτου ότι θα «καούμε» αν φθάσουμε Μάιο και η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, τείνει να επιβεβαιωθεί μετά το τελευταίο άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Όσον αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ωστόσο η σπουδή του ΔΝΤ να ζητήσει εδώ και τώρα προληπτικό πακέτο μέτρων για το 2018 ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αγνοώντας επιδεικτικά ακόμη και τη συνταγματική νομιμότητα της χώρας έχει εξοργίσει τον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

ΝΔ: «Η δήθεν κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε ‘’θηλιά’’ για τη χώρα»

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε απάντηση κυβερνητικού σημειώματος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Non – paper  του Μαξίμου για την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι μνημείο χονδροειδούς προπαγάνδας.
Κατάφερε να είναι, ταυτόχρονα, άκρως παραπλανητικό και άκρως αποκαλυπτικό.

Άκρως παραπλανητικό όσον αφορά:

•    Στις  συντάξεις που λέει ότι προστατεύει ενώ τις συρρικνώνει από 10% έως 35%

•    Στο  αφορολόγητο που  ο ΣΥΡΙΖΑ  υπόσχονταν στις 12.000 ευρώ για να το συρρικνώσει και αυτό στις 9.091 ευρώ

•    Στη δήθεν προστασία των αδυνάμων όταν τους περιφρονεί και τους εμπαίζει με δραματικές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις και ιδιαίτερα στις προσωρινές , στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, ενώ  ταυτόχρονα  αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, άμεσους και έμμεσους φόρους.

Άκρως αποκαλυπτικό όταν αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι η δήθεν ‘’κόκκινη γραμμή’’, αφού πρώτα εξαφανίστηκε, κατέληξε  ‘’θηλιά’’ για την οικονομία και τους ‘Έλληνες.

Αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πληρώσουν όχι 5,4 δις ευρώ, αλλά 9 δις ευρώ.

Είναι το ‘’δώρο’’ του επιπλέον λογαριασμού των 3,6 δις ευρώ που έφερε ο κ. Τσακαλώτος από την Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα ‘’σαρώνουν’’ τα διαθέσιμα από παντού.

Όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση τόσο θα συνεχίζεται ο Γολγοθάς της χώρας».

 

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να μην χρεοκοπήσουμε έως τις αρχές Ιουνίου

Όσο πάντως η διαπραγμάτευση δεν κλείνει με συμφωνία και η πολυπόθητη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν έρχεται, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ολοένα και περισσότερο «με την πλάτη στον τοίχο».

Τη φράση αυτή, άλλωστε, χρησιμοποίησε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι».

«Όμως, όσο περισσότερο περνά ο καιρός χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο» παραδέχθηκε ο ίδιος.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποσά εννέα-δέκα δισ. ευρώ μέσω συμφωνιών επαναγοράς ομολόγων από πέρυσι. Από αυτές τις συμφωνίες, οι περισσότερες έχουν ανανεωθεί, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στο Reuters.

«Το ετήσιο κέρδος για τα μετρητά αυτά ήταν κατά μέσο όρο 3,7% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και η απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι παρόμοια, καλύτερη απ’ ότι θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες» σχολίασε, μιλώντας επίσης στο Reuters, άλλος κυβερνητικός αξιωματοιύχος, ο οποίος επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί.

 Σχόλια