Σταθάκης: Η διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει κλείσει χθες

Σταθάκης: Η διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει κλείσει χθες

Τη στρατηγική που, όπως αποκαλύφθηκε μέσω του ιστότοπου Wikileaks, ακολουθούν κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση καυτηρίασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

“Είναι αποτρόπαια η σκέψη, όταν διατυπώνεται, ότι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει μια στρατηγική η οποία μπορεί να οδηγήσει στα άκρα, με ένα πιστωτικό γεγονός οποιασδήποτε μορφής, προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, ευρωπαϊκές χώρες, τους εταίρους και τους θεσμούς να αποδεχτούν πράγματα τα οποία κατά γενική ομολογία είναι εκτός του πλαισίου του προγράμματος και εκτός της συμφωνίας που έχει η χώρα”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Εστιάζοντας στον ρόλο του Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι “μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει κανόνες και οι σκέψεις όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Τόμσεν ξεφεύγουν, προφανώς, εντελώς από οποιοδήποτε χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης”.

Ερωτηθείς, δε, σχετικά, ο κ. Σταθάκης υποβάθμισε τη σημασία του ποιος διέρρευσε τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν έχει και τόση σημασία”.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης, μετά και από τις αποκαλύψεις, ο υπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση “έπρεπε να έχει κλείσει χθες”, επαναλαμβάνοντας ότι σε κάποια θέματα κυβέρνηση και δανειστές είναι πολύ κοντά, ενώ υπάρχουν και ζητήματα στα οποία παραμένει η απόσταση.

“Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι υπάρχει πιθανότατα μια πίεση ή μια στρατηγική παράτασης της διαπραγμάτευσης ακόμη και σε θέματα που θα έπρεπε να έχουν κλείσει”, σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.

 Σχόλια