Σταθάκης: Στόχος η εξωστρέφεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σταθάκης: Στόχος η εξωστρέφεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα ανάπτυξης έθεσε ως βάση για την εξασφάλιση της σταθεροποίησης της οικονομίας και την ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στη εξωστρέφεια, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε ομιλία του.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπογράμμισε πως, είναι απαραίτητη η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα εξασφαλίσει την σταθεροποίηση της οικονομίας. Επίσης, ο υπουργός χαρακτήρισε τον κλάδο αλουμινίου ως έναν από τους δυναμικότερους και πιο εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας.

Εν συνεχεία, ο υπουργός, περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» που ακολουθεί η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, ο οποίος περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των δύο φάσεων των διαπραγματεύσεων για τα προαπαιτούμενα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -δράσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί- την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, και την έναρξη της συζήτησης για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο και μετά το 2022.

Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, περιλαμβάνει σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη:
– Την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμά του για την οικονομία και την κοινωνία.
– Τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα είναι πιο φιλικός στη μεσαία και καινοτόμα επιχειρηματικότητα.
– Τον νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις που θα θέτει κανόνες στο πώς θα διενεργούνται οι συμβάσεις και οι προμήθειες του Δημοσίου.
– Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.Σχόλια