ΣτΕ: Άκυρη η απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές

ΣτΕ: Άκυρη η απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει και επισήμως πλέον την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών.

Η απόφαση ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη με την έκδοση  της υπ΄  αριθμ.   3191/2015 απόφασης του Ε΄  Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στην εκπνοή του περασμένου Αυγούστου και αποτέλεσε προπομπό της απόφασης που ελήφθη  κατά τις δύο διασκέψεις   της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Οι δικαστές κατέρριψαν το βασικό λόγο που επικαλέστηκε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος ανέφερε ότι παραβιάστηκε ο όρος με τον οποίο  οι δοκιμές των κοιτασμάτων της  Ολυμπιάδας και των Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός  των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία. Οι δικαστές αντέτειναν πως αυτό δεν αρκεί  για να αποτελέσει  λόγο ανάκλησης της άδειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στάθμισαν την βλάβη που επικαλούνται οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται το Ελληνικό Δημόσιο και τελικά ανέστειλαν την απόφαση του περασμένου Αυγούστου με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων.

Με δεύτερη απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που ζητούσε και αυτή να ανασταλεί η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη, καθώς αίτηση δεν έχει πλέον αντικείμενο, αφού έγινε δεκτή με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ η αίτηση των εργαζομένων και ανεστάλη η επίμαχη υπουργική απόφαση.Σχόλια