ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση στα μισθολογικά των ένστολων

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση στα μισθολογικά των ένστολων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει για άλλη μία φορά τους ένστολους, κρίνοντας ως αντισυνταγματικό το νόμο του 2014, με τον οποίο επανήλθαν μόνο κατά το 50% οι αποδοχές των ένστολων που είχαν μειωθεί με το δεύτερο μνημόνιο.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 1125-1128/2016 αποφάσεις της έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση και διαμορφώθηκαν οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα (νέο μισθολόγιο).
Ακόμη, κρίθηκε ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς, όταν και περικόπηκαν, σε εφαρμογή των νόμων για τα μνημόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, η Ολομέλεια του ΣΤΕ είχε και πάλι δικαιώσει τους ένστολους, κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική, και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις ουδέποτε εφάρμοσαν πλήρως τις αποφάσεις, γι’ αυτό άλλωστε έχει επιβληθεί μέχρι και πρόστιμο 200.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα, η Ολομέλεια με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Παναγιώτα Καρλή, έκρινε ότι τόσο ο νόμος 4307/2014 (άρθρο 86) όσο και η επίμαχη από 17.11.2014 υπουργική απόφαση που επανέφερε κατά 50% τις αποδοχές τους στο προ του Αυγούστου 2012 καθεστώς είναι αντισυνταγματική, καθώς προσκρούει στα άρθρα 95, 45, 29 και 23 του Συντάγματος.

Όπως επισημαίνεται «κρίθηκαν αντισυνταγματικές καθώς η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014) και δεν εφάρμοσε στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών».

Σημειώνεται τέλος ότι στο ΣΤΕ είχαν προσφύγει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, μεμονωμένοι στρατιωτικοί, κ.ά.Σχόλια