ΣτΕ: Ελεύθερη πρόσβαση όλη τη μέρα σε Πνύκα & Φιλοπάππου

ΣτΕ: Ελεύθερη πρόσβαση όλη τη μέρα σε Πνύκα & Φιλοπάππου

Ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών όλο το 24ωρο στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο των λόφων Πνύκας, Νυμφών και Μουσών – Φιλοπάππου, φέρνει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναλυτικότερα, με απόφαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ (απόφαση 2034/2015) ακυρώθηκε η διάταξη του 2008 του τότε υπουργού Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπη, με την οποία απαγόρευε για λόγους προστασίας την ελεύθερη νυχτερινή επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους των τριών λόφων του κέντρου της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι με την απόφασή του το ΣτΕ δικαίωσε τους κατοίκους της περιοχής που είχαν καταθέσει προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι με την εν λόγω διάταξη περιορίζεται το δικαίωμα τους να απολαμβάνουν ελεύθερα τους κοινόχρηστους και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι δικαστές έκριναν ότι σκοπός του νόμου είναι «είναι το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, να ασκείται υπό τους εντελώς αναγκαίους περιορισμούς ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή τους και η απαγόρευση υπερακοντίζει το σκοπό προς τον οποίο τίθεται (σ.σ.: απαγόρευση νυκτερινής πρόσβασης), εφόσον δεν προκύπτει ότι εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης ηπιότερων μέτρων».

Δηλαδή, «δεν εξετάστηκε αν θα ήταν δυνατή η αποτελεσματική φύλαξη του χώρου μόνο με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης ή αν θα μπορούσε να απαγορευθεί η πρόσβαση μόνο στα σημαντικά μνημεία του χώρου, με επαρκή φύλαξη καθενός από αυτά».Σχόλια