«Στεγνά» τα ταμεία της Δικαιοσύνης λόγω των capital controls

«Στεγνά» τα ταμεία της Δικαιοσύνης λόγω των capital controls

Σχεδόν 50% πτώση στις  «εισπράξεις» της Ελληνικής Δικαιοσύνης που κατευθύνονται κατευθείαν στα δημόσια ταμεία, και από αυτά δεν επιστρέφεται ούτε ευρώ για τις ανάγκες της Δικαιοσύνης, επέφερε η επιβολή των τραπεζικών συναλλαγών τον Ιούνιο του 2015.

Τα στοιχεία από τα δικαστήρια δείχνουν πως το πάγωμα στην καταβολή εγγυήσεων, γραμματίων προείσπραξης, αλλά και του αντιτίμου στις μετατροπές των ποινών που ίσχυε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έφερε «πάγωμα και στα έσοδα».

Και μπορεί η απόφαση να έπαυσε να ισχύει απο 1η Νοεμβρίου πλην τα εν ισχύ capital controls δεν ειναι σύμμαχος στην καταβολή αυτών των ποσών απο τους υπόχρεους.

Τα στοιχεία μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας που καλύπτει πάνω απο το 50% της δικαστικής ύλης -σε πρώτο βαθμό- της Ελλάδας, είναι απολύτως ενδεικτικά:

1. Από 1-1-15 εως 30-6-15 στην εκκαθάριση του ποινικού τμήματος πληρώθηκαν πλην των ερήμην καταδικών, 1.041.569 ευρώ.

-Το αντιστοιχο ποςό για το διάστημα απο 1-7-15 εως 26-10-15 είναι 275.000 ευρώ

2. Απο 1-1-15 εως 30-6-15 σε καθεστώς δόσεων διατέθηκαν 2.176.993,99 ευρώ

-Το αντίστοιχο ποσο απο 1-7-15 εως 26-10-15 είναι 1.059.724,32 ευρώ

Τα ποσά αυτά αν πολλπλασιαστούν επι 2, ουσιαστικά δίνουν μια εικόνα για όλα τα πρωτοδικεία της χώρας, γεγονός που αντικατοπτρίζει και την εικόνα ένδειας που έφερε στα δικαστηριακά ταμεία ο τραπεζικός περιορισμός.

Πάντως τα ποσά που μαζεύονται κάθε χρόνο από τα ελληνικά δικαστήρια είναι μεγάλα και φτάνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να επιστρέφεται τίποτα στη δικαιοσύνη, έστω ανταποδοτικά.

Το παράπονο των δικαστικών λειτουργών είναι πως η δικαιοσύνη παράγει χρήματα απευθείας για το δημόσιο ταμείο αφού δεν διατίθεται ούτε ευρώ για τους κωδικούς της δικαιοσύνης από αυτά στον προϋπολογισμό, αλλά τα δικαστήρια παραμένουν χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, σοβαρές κτιριακές εγκαταστάσεις, χώρους αποθήκευσης δικογραφιών (υπάρχουν ακόμα και σε διαδρόμους) και φυσικά ανθρώπινο δυναμικό.

 Σχόλια