Στενός συνεργάτης του Ερντογάν συνδέει την ένταση στο Αιγαίο με τη μη έκδοση των «8»

Στενός συνεργάτης του Ερντογάν συνδέει την ένταση στο Αιγαίο με τη μη έκδοση των «8»

Ευθεία παραδοχή από στενό συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε χθες το βράδυ ότι η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σχετίζεται με την απόφαση της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην γείτονα.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Καλίν, ερωτώμενος αν η ένταση θα επηρεάσει και το κυπριακό απάντησε ότι «δυστυχώς για μένα είναι λάθος ακόμη και να τους λέμε ‘πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. Η μη έκδοση αυτών των ένστολων τρομοκρατών πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είπε ότι «η Τουρκία έκανε τα βήματα που έπρεπε να κάνει και ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί δεν ήταν ποτέ εναντίον της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι μια βαλβίδα ασφαλείας αυτού του νησιού και των πιθανών εξωτερικών απειλών. Η διατήρησή του είναι σημαντική και από δω και πέρα ιδιαίτερα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».

Όσον αφορά το αν η απόφαση για τους οκτώ θα επηρεάσει και τη συμφωνία επανεισδοχής ο Καλίν είπε  ότι σε ένα σημείο θα έρθει και αυτό στην ατζέντα ασφαλώς. «Αυτή η συμφωνία ήταν μια συμφωνία που έγινε για τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από αυτό. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι έμειναν και πάλι στην ίδια τάξη. Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι και ασφάλεια της Ευρώπης, αυτό πρέπει να καταλάβουν», σημείωσε ο Καλίν.

Διαβάστε επίσης:

Νέα πρόκληση: Τουρκικές ακταιωροί αγκυροβόλησαν σε ελληνικά χωρικά ύδαταΣχόλια