Στενός συνεργάτης του Ερντογάν συνδέει την ένταση στο Αιγαίο με τη μη έκδοση των «8»

220 0

Ευθεία παραδοχή από στενό συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε χθες το βράδυ ότι η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σχετίζεται με την απόφαση της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην γείτονα.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Καλίν, ερωτώμενος αν η ένταση θα επηρεάσει και το κυπριακό απάντησε ότι «δυστυχώς για μένα είναι λάθος ακόμη και να τους λέμε ‘πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. Η μη έκδοση αυτών των ένστολων τρομοκρατών πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είπε ότι «η Τουρκία έκανε τα βήματα που έπρεπε να κάνει και ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί δεν ήταν ποτέ εναντίον της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι μια βαλβίδα ασφαλείας αυτού του νησιού και των πιθανών εξωτερικών απειλών. Η διατήρησή του είναι σημαντική και από δω και πέρα ιδιαίτερα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».

Όσον αφορά το αν η απόφαση για τους οκτώ θα επηρεάσει και τη συμφωνία επανεισδοχής ο Καλίν είπε  ότι σε ένα σημείο θα έρθει και αυτό στην ατζέντα ασφαλώς. «Αυτή η συμφωνία ήταν μια συμφωνία που έγινε για τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από αυτό. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι έμειναν και πάλι στην ίδια τάξη. Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι και ασφάλεια της Ευρώπης, αυτό πρέπει να καταλάβουν», σημείωσε ο Καλίν.

Διαβάστε επίσης:Join the Conversation