16:49 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Στη Δικαιοσύνη οι 72.000  μέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ζητώντας να δικαιωθούν

Στη Δικαιοσύνη οι 72.000  μέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ζητώντας να δικαιωθούν

Του Βαγγέλη Τριάντη

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι περίπου 72.000 μέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις ζημίες που υπέστησαν από το κλείσιμο του ΤΤ. Οι μέτοχοι επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες τόσο στην ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών, όσο και στις διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του ΤΧΣ, καταγγέλλοντας μία σειρά από μεθοδεύσεις και παράνομες ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσπαση του ΤΤ και την απορρόφησή του από τη Eurobank.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με πάνω  από 100 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε το 1900 και για περισσότερο από έναν αιώνα αποτέλεσε έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη από το ελληνικό κοινό.

Σύμφωνα με στοιχεία των εποπτικών αρχών υπήρξε μία από τις πλέον υγιείς τράπεζες. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Μετόχων και Φίλων του ΤΤ, ήταν η πρώτη τράπεζα σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη, ενώ διέθετε και το υγιέστερο χαρτοφυλάκιο σε σχέση με τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βρισκόταν στο 65% όταν σε όλες τις υπόλοιπες τράπεζες κυμαινόταν από 135 – 156%, ενώ οι επισφάλειές του ανέρχονταν σε μόλις 10% όταν ο μέσος τραπεζικός δείκτης των υπολοίπων τραπεζών άγγιζε το 20%.

Με βάση τα στοιχεία αυτά χιλιάδες άνθρωποι επένδυσαν τις οικονομίες τους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το να αγοράσουν μετοχές. Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που ενέπνεε το ΤΤ, είναι το γεγονός ότι η Ένωση Φίλων και Μετόχων του ΤΤ αποτελείται από 72.000 μετόχους, οι οποίοι κατείχαν συνολικά το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ.

Το Δεκέμβριο του 2011 το ΤΤ απορρόφησε την Τbank.

Επρόκειτο για την πρώην Aspis Bank, την Τράπεζα η οποία αντιμετώπισε έντονους κλυδωνισμούς όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Ασφαλιστικής Εταιρίας Aσπίς Πρόνοια, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να χάσουν τις οικονομίες μιας ζωής.

Η ΤτΕ με την υπ’ αριθμόν 26/17/12/2011 απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων έδωσε εντολή για την μεταβίβαση της Tbank στην ΑΤΕ.

Με λίγα λόγια, όπως καταγγέλλουν οι μέτοχοι του ΤΤ, η ΤτΕ ουσιαστικά αποδέχτηκε ότι επρόκειτο για ένα εύρωστο σχήμα και προφανώς το ΤΤ σε εκείνη τη φάση κρίθηκε βιώσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση η ΤτΕ ως ο αρμόδιος θεσμικός φορέας για την τήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, δεν θα έδινε τη συγκατάθεσή της για την μεταβίβαση αυτή.

Το PSI αλλάζει τα δεδομένα

Λίγο καιρό μετά και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2012, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων μέσω του PSI ή αλλιώς το “κούρεμά” τους. Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των μετόχων του ΤΤ, να υποστεί αναγκαστική μείωση τη αξίας του χαρτοφυλακίου των  ομολόγων του. Όντας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, το ΤΤ είχε επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να υποστεί ζημίες.

Τη σημαντική ζημία εξαιτίας της συμμετοχής του PSI παραδέχθηκε και το τότε ΔΣ του ΤΤ. Σε επιστολή του πρώην προέδρου του ΤΤ, Κλέωνα Παπαδόπουλου προς την Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ, με αριθμό πρωτοκόλλου 3/2/01/2013 αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Η πτώση του δείκτη κεφαλαικής επάρκειας της Τράπεζας κάτω από το ισχύον εποπτικό όριο είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της συμμετοχής της Τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου”.

Αποδίδουν ευθύνες στην ΤτΕ

Trapeza-tis-Elladas-570

Το καλοκαίρι του 2012 η ΤτΕ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με αυτά μόνο τέσσερις τράπεζες κρίθηκαν ως βιώσιμες οι οποίες και θα ανακεφαλαιοποιούνταν με χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ωστόσο οι μέτοχοι εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις και αμφιβολίες σχετικά με τα αποτελέσματα αυτά. Όπως καταγγέλλουν, ουδέποτε τους χορηγήθηκαν τα αποτελέσματα των εκθέσεων αυτών, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να να προσφύγουν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης, εγείρει πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι έξι μήνες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών, η ΤτΕ δεν είχε εντοπίσει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας κατά την απορρόφηση της Tbank από το ΤΤ.

“Η ΤτΕ αναγόρευσε εκ των υστέρων ορισμένες μόνο τράπεζες ως συστημικές με μη νόμιμα, αδιαφανή, αυθαίρετα και  μεροληπτικά κριτήρια, με άνιση και διακριτική μεταχείριση μεταξύ μετόχων διαφορετικών τραπεζών, παραβιάζοντας τις αρχές του ευρωπαικού εταιρικού δικαίου”, τονίζει στο “ereportaz” ο δικηγόρος και οικονομολόγος Γιάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τη δικαστική εκπροσώπηση των μετόχων του ΤΤ.

Κατακρήμνιση της μετοχής λόγω Στουρνάρα

Οι περίεργες κινήσεις όμως από την πλευρά της πολιτείας συνεχίστηκαν. Λίγο μετά ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις στη Βουλή. Με αυτές, χαρακτήρισε το ΤΤ ως μη βιώσιμο, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή.

Όπως καταγγέλλουν οι μέτοχοι του ΤΤ, μετά τις δηλώσεις αυτές οι αρμόδιες εποπτικές αρχές δεν έλαβαν καμία μέριμνα. Το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή του ΤΤ να κατρακυλήσει.  Για το λόγο επιρρίπτουν ευθύνες προς την πλευρά του κ. Στουρνάρα.

“Υπάρχουν ευθύνες αστικής φύσεως του υπουργείου Οικονομικών και κατά την αρχική περίοδο αποδοχής των προειλημμένων αποφάσεων, και λόγω των εξωθεσμικών και   πρωτοφανών παρεμβάσεων-δηλώσεων του  μεσούσης της χρηματιστηριακής συνεδριάσεως περί «μη βιωσίμου και μη συστημικού του ΤΤ», τονίζει στο ereportaz ο δικηγόρος – οικονομολόγος, Γιάννης Κυριακόπουλος.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίζει να κινητοποιηθεί. Σε ερώτηση που απευθύνει προς το ΤΤ ζητεί να μάθει εάν θα δημοσιοποιήσει ισολογισμό. Η απάντηση του ΤΤ είναι ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Το αποτέλεσμα είναι η μετοχή του ΤΤ να τεθεί υπό αναστολή διαπραγμάτευσης.

 Τα στοιχεία δεν δόθηκαν ποτέ

Το Νοέμβριο του 2012, οι μέτοχοι με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τις υπογραφές του 2%, ζητούν να ενημερωθούν για τους λόγους που το ΤΤ κρίθηκε μη βιώσιμο. Ωστόσο, τόσο η ΤτΕ όσο και το υπουργείο Οικονομικών αρνούνται να προσκομίσουν τα σχετικά στοιχεία. Μία άρνηση που συνεχίστηκε ακόμη και όταν οι μέτοχοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα παράξενα όμως δεν σταματούν εδώ. Λίγο μετά Η Ένωση των Μετόχων του ΤΤ, με τις υπογραφές πάνω από το 5% των μετόχων, ζητεί τη σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Κάτι τέτοιο άλλωστε προβλέπεται και με από το εταιρικό δίκαιο. Σκοπός της Συνέλευσης θα ήταν να αποφασίσουν οι ίδιοι οι μέτοχοι αν θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ. Όπως έγινε άλλωστε και με τους μετόχους των υπολοίπων Τραπεζών. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ, κάτι που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τη στάση της τότε διοίκησης του ΤΤ.

“Η μετά το 2010 πρώην διοίκηση του ΤΤ, ως διορισθέντα από το Δημόσιο και εκπρόσωπος των βασικών μετόχων του 34% ενδεχομένως να έχει ευθύνες σύμφωνα με τη νομοθεσία περί Ανωνύμων εταιριών”, σημειώνει στο “ereportaz” ο κ. Κυριακόπουλος.

Διάσπαση και πώληση της τράπεζας

Λίγο μετά στις 18/01/2013 Η Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της ΤτΕ αποφάσισε τη λήψη μέτρων εξυγίανσης και εισηγήθηκε τη σύσταση μεταβατικού ιδρύματος. Η τράπεζα διασπάστηκε σε good και bad bank. Το “καλό” κομμάτι πέρασε υπό τον έλεγχο της Eurobank.

Οι μέτοχοι καταγγέλλουν και το ΤΧΣ για μία σειρά από μεθοδεύσεις κατά την πώληση του ΤΤ. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν μεθοδεύσεις ούτως ώστε το ΤΤ να αποκτηθεί από τη Eurobank, αλλάζοντας στο παρά πέντε τους όρους του διαγωνισμού, ενώ υποστηρίζουν πως το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας ήταν βεβαρυμένο.

“Υπάρχουν ευθύνες του ΤΧΣ για την μεταβολή των όρων του διαγωνισμού για την πώληση του ΤΤ σε Ιδιωτικά Επενδυτικά Κεφάλαια τράπεζες με παράνομο, αυθαίρετο και φωτογραφικό τρόπο ώστε τελικώς ενδιαφερόμενη να είναι μόνο μία τράπεζα”, υπογραμμίζει στο ereportaz, ο κ. Κυριακόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση οι 72.000 μέτοχοι θα προχωρήσουν μέχρι τέλους προκειμένου να δικαιωθούν. Μένει μόνο να διαπιστωθεί το κατά πόσο οι αρμόδιες εποπτικές αρχές έχουν όντως ευθύνες για τα όσα συνέβησαν με την πώληση του ΤΤ.

Σχετικά με τις ευθύνες που θα αναζητηθούν από την Ένωση Μετόχων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο νομικός τους εκπρόσωπος δικηγόρος-Διαχειριστής εταίρος της KYROS LAW OFFICES Γιάννης Κυριακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γιά την αποφυγή παρερμηνειών, επιθυμούμε να διευκρινήσουμε τα εξής: Από την μελέτη του φακέλου της υποθέσεως που έχει αναλάβει το γραφείο μας, η μόνη διοίκηση η οποία είναι απολύτως άμοιρη ευθυνών και αντιθέτως έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα γιά την προάσπιση όχι μόνον των συμφερόντων του Δημοσίου, ώς μεγαλομετόχου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και έναντι των μικρομετόχων και εν γένει όλων των μετόχων της Τραπέζης είναι αυτή που ασκήθηκε από τον απελθόντα Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο του ΤΤ Αγγελο Φιλιππίδη. Η καθόλα “ύποπτη” προσπάθεια εμπλοκής του γιά την χορήγηση δανείων επί των ημερών του κρύβει -κατά την επιστημονική μας άποψη- την απόλυτα τεκμηριωμένη ευθύνη των μετέπειτα διοικήσεων του ΤΤ , της ΤτΕ αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών γιά την οικονομική σφαγή 72000 μικρομετόχων αλλά και, κυρίως, γιά την οριστική απεμπόληση από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου των δυνατοτήτων του να έχει υπό τον έλεγχό του το μοναδικό αποταμιευτικό τραπεζικό οργανισμό, την στιγμή ακριβώς που περισσότερο θα ήταν απαραίτητος, δηλαδή σήμερα που η Χώρα μας εκβιάζεται στυγνά υπό ποικίλες μορφές και εκφάνσεις»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας