Στη Λευκωσία αύριο ο Τουσκ, «με το βλέμμα» στην Τουρκία

Στη Λευκωσία αύριο ο Τουσκ, «με το βλέμμα» στην Τουρκία

Στη Λευκωσία θα βρεθεί αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Αναστασιάδης, αναμένεται πως κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τουσκ θα υπογραμμίσει ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη σχετικά με το άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Κύπριος υπουργός, ο οποίος άρχισε από σύμερα επαφές με ομολόγους του σε Βιέννη, Βρυξέλλες και Βερολίνο, έκανε σαφές ότι θα θέσει ενώπιον τους τις σαφείς θέσεις της Λευκωσίας, με συγκεκριμένα ερωτήματα, για τη στάση τόσο της Τουρκίας, όσο και των ιδίων.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες ότι «η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται πολύ κοντά».

Ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε, γιατί οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν εκ των προτέρων «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων, που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, αφού πιστεύουν ότι η λύση είναι πολύ κοντά. Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι, είπε ο κ. Κασουλίδης, «γιατί μερικοί εταίροι προσπαθούν να ικανοποιήσουν την Τουρκία» και διερωτήθηκε, αν έχουν ξεχάσει τις θέσεις αρχών για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Τα πέντε κεφάλαια , που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία , είναι:

– Κεφ. 15: Ενέργεια,

– Κεφ.23: Δικαστικές Υποθέσεις και Θεμελιώδη Δικαιώματα,

– Κεφ. 24: Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια,

– Κεφ.26: Παιδεία και Πολιτισμός,

– Κεφ. 31: Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας.

Επίσης, η Λευκωσία έχει μπλοκάρει και το Κεφ. 2 : Ελευθερία Διακίνησης Εργατών.

Ο κ. Τουσκ θα έχει κατ’ ίδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 10 το πρωί της Τρίτης και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.Σχόλια