Στη Ρίγα ο Αλέξης Τσίπρας – Παρουσιάζει πρόταση πακέτο για το χρέος

Στη Ρίγα ο Αλέξης Τσίπρας – Παρουσιάζει πρόταση πακέτο για το χρέος

Στη Ρίγα της Λετονίας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ αναμένεται να έχει επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 8.00.

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μία λύση πακέτο για όλα, παρότι αυτή μπορεί να αναπτυχθεί σε διαδοχικές φάσεις και σε στάδια: Τόσο για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, με βάση τις δικές της προτάσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, όσο και για τα φλέγοντα θέματα για την περαιτέρω πορεία, δηλαδή το χρέος και την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Από την πλευρά τους οι Μέρκελ και Ολάντ έχουν διαμηνύσει ότι επιθυμούν την επιτάχυνση των διεργασιών και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το συντομότερο.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η βάση της συζήτησης είναι πλέον και παρά τις δηλώσεις που τορπιλίζουν τη σχετική πρωτοβουλία, η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και ότι με αυτό το πλαίσιο θα δοθεί εντολή στο Eurogroup να συνεδριάσει εντός του μήνα για να κλειδώσει τη συμφωνία.

Εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά είναι να προβλεφτούν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου, άρα σχετικά ήπια και πάντως «διαχειρίσιμα» μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, να μην υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, να αποτραπούν οι ρυθμίσεις για ομαδικές απολύσεις και φυσικά να δίδεται μία προοπτική για την αναδιάθρωση του χρέους και την χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού πακέτου.

Σχεδόν όλοι πλέον συμφωνούν ότι εάν δεν υπάρξει «φως» στη Ρίγα από τους ηγέτες τότε τα πράγματα θα λάβουν πολύ άσχημη τροπή με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές τον Ιούνιο – αρχής γενομένης από τη δόση προς το Ταμείο στις 5 του επόμενου μήνα.Σχόλια