Σύμπραξη ΔΗΣΥ-ΚΙΔΗΣΟ: Τι αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους Παπανδρέου-Γεννηματά

Σύμπραξη ΔΗΣΥ-ΚΙΔΗΣΟ: Τι αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους Παπανδρέου-Γεννηματά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, με τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα, διήρκησε 45 λεπτά.

Ο κ. Παπανδρέου, αποχωρώντας από το γραφείο της Φώφης Γεννηματά, περιορίστηκε να πει ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ οι λεπτομέριες της συνεργασίας θα συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου επικυρώνουν τη σύμπραξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΚΙΔΗΣΟ, αναφέροντας: «Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.

Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση, αφετέρου.

Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές για τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις.

Το ΚΙΝΗΜΑ θα συμβάλλει με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Να σημειωθεί ότι από χθες που έγινε γνωστή η είδηση της συνάντησής τους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή γίνεται καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην πρόεδρος του κινήματος, βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία για συμπόρευση στις προσεχείς εκλογές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συμφωνήσει την επάνοδό του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όχι ως πρόσωπο αλλά ως κόμμα.

Δηλαδή, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που είναι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου να έχει αυτόνομο ρόλο εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.  Βέβαια, άγνωστο παραμένει ακόμα αν η επιστροφή του κ. Παπανδρέου εν όψει και του ιδρυτικού συνεδρίου θα σημαίνει και την επιθυμία του να διεκδικήσει τον χώρο με μία εκλογή από τη βάση.

Ουσιαστικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έχει εντός της τέσσερα πολιτικά σχήματα: το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, τις κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία. Ενώ, τις τελευταίες μέρες ακούγεται πολύ έντονα και η ένταξη των «Μεταρρυθμιστών» του Σπύρου Λυκούδη στη ΔΗΣΥ.

Διαβάστε επίσης:

Πεταλωτής: Δεν τίθεται θέμα αυτοδιάλυσης του ΚΙΔΗΣΟ (ηχητικό)


Σχόλια