Στοιχεία-φωτιά του  Βενιζέλου «καίνε» τον Παπαγγελόπουλο

Στοιχεία-φωτιά του Βενιζέλου «καίνε» τον Παπαγγελόπουλο

Σε επιστολή του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλου, παραθέτει,  την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης σε παλαιότερη σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απάντηση που – όπως υποστηρίζει ο ίδιος – αποκαλύπτει ότι ο υπουργός τότε δικαίωνε τους χειρισμούς της εισαγγελέως.

Τα στοιχεία- φωτιά του Ευάγγελου Βενιζέλου αφορούν τη «διγλωσσία» του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με αφορμή την υπόθεση της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη. Συγκεκριμένα, στον φάκελο που κατέθεσε προς την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, έχει επισυνάψει μια έγγραφη απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου, ύστερα από σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «για τον ρόλο της εισαγγελέως εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου».

αρχείο λήψης

Η εν λόγω επιστολή περιλαμβάνεται σε φάκελο που συγκρότησε ο κ. Βενιζέλος, μετά από συνεννόηση με την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με έγγραφα και γεγονότα που κατά τον ίδιο έχουν ως κοινό παρονομαστή τη δοκιμασία των θεσμικών εγγυήσεων της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Όπως υπογραμμίζεται στην απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου, (ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο υιοθετεί τη Διάταξη του κ. Παντελή) «ορθώς και νομίμως η χειριζόμενη την ως άνω αναφορά Εισαγγελέας Εφετών ζήτησε να συσχετισθεί σ’ αυτήν και η δικογραφία με αριθμό βιβλίου μηνύσεων ΕΔ2013/203 ποινική προκαταρκτική δικογραφία της Εισαγγελέως Διαφθοράς Αθηνών λόγω της πρόδηλης συνάφειας (άρθ. 129 ΚΠΔ) μεταξύ των δύο δικογραφιών».

«Για να το πω συνοπτικά, στις 14.1.2016 με έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης λέει τα απολύτως αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα μετά την μηνυτήρια αναφορά της κα. Τσατάνη!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Αναλυτικά, η επιστολή του:

«Κυρία Πρόεδρε,
με επιστολή μου στις 3 Μαρτίου 2016 ζήτησα τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα Δικαιοσύνης με την αναφερόμενη στην επιστολή αιτιολογία που ανέπτυξα και προφορικά.

Η Επιτροπή μου ανέθεσε να συγκρατήσω σχετικό φάκελο ώστε αυτός να διανεμηθεί στα μέλη της και το θέμα να εισαχθεί για συζήτηση.

Στο μεταξύ προέκυψε το μείζον ζήτημα της αναφοράς της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών κας Γ. Τσατσάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Ήδη υποβάλλω προς διευκόλυνση της Επιτροπής έγγραφα που θεωρώ χρήσιμα. Τα έγγραφα κατανέμονται σε δυο φακέλους. Ο πρώτος αφορά την έγκληση που υπέβαλε η κα Πρόεδρος του ΑΠ κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη (συνημμένα Α1-12). Ο δεύτερος αφορά ζητήματα σχετικά με Εισαγγελείς Εφετών Αθηνών και την άσκηση πειθαρχικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου (συνημμένα Β1-Β9).

Δεν περιλαμβάνεται το περιεχόμενο της δικογραφίας που αφορά τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο και η σχετική επιστολή του προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής. Σας παρακαλώ τα έγγραφα αυτά να ζητηθούν από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής και να προστεθούν ως συνημμένα Γ.

Με ικανοποίηση σας άκουσα να με ενημερώνετε τηλεφωνικά ότι το θέμα θα εισαχθεί στην Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα. Η σχετική συνεδρίαση πρέπει να ορισθεί το ταχύτερο δυνατό.»

12212341_10156888237955643_1893431027_n12834992_10156888243245643_666873670_n12804497_10156888243370643_98131391_n (1)

 Σχόλια