1:03 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Στην ανακρίτρια απολογείται με βαρύτατες κατηγορίες ο Γιάννης Λίτινας

Στην ανακρίτρια απολογείται με βαρύτατες κατηγορίες ο Γιάννης Λίτινας

Συγκλονιστικές είναι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος των 23 μελών του πολυπλόκαμου κυκλώματος εξαπάτησης επενδυτών. Πρωταγωνιστές είναι οι Γιάννης Λίτινας και Γιώργος Δασκαλέας οι οποίοι αποκόμιζαν τεράστια ποσά από την απάτη. Θύμα τους φέρεται ότι έπεσε και ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, από τον οποίο έλαβαν περί τα 80 εκατομμύρια δολλάρια, ενώ συνολικά η εξαπάτηση εκατοντάδων επενδυτών τους απέφερε κέρδη άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γιάννης Λίτινας

Οι απολογίες των μελών του κυκλώματος που εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης εκατοντάδων επενδυτών ξεκίνησαν με τον κατηγορούμενο Γιάννης Λίτινα να απολογείται ενώπιον της 10ης ανακρίτριας και να καλείται να αντικρούσει τις βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδονται όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εγκληματική οργάνωση, κ.ά.

Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι της υπόθεσης, ανάμεσά τους και ο Γ. Δασκαλέας αναμένεται να απολογηθούν την ερχόμενη Κυριακή (15/5)
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που εξαπατούσαν επί μία δεκαετία ανυποψίαστους επενδυτές φέρονται να είναι στα …μαχαίρια.

 

Τι αναφέρουν τα κατηγορητήρια

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στα κατηγορητήρια σε βάρος των Γ. Δασκαλέα και Γ. Λίτινα: «Στην Αθήνα, σε χρονικό διάστημα που δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς στην ανάκριση πάντως τουλάχιστον από το έτος 2005 έως το Μάιο του 2015 συγκροτήσατε και διευθύνατε από κοινού ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση με συγκεκριμένη κατανομή εγκληματικών ρόλων… και στην οποία εντάχθηκαν ως μέλη οι λοιποί συγκατηγορούμενοι σας και η οποία επιδιώκει την διάπραξη κακουργημάτων».

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φέρονται να «ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω πρακτορείων ΟΠΑΠ ώστε να φαίνονται σαν κέρδη τυχερών παιχνιδιών, ενώ «όλες οι ενέργειες έγιναν μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα για να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων και να αποφευχθούν αστικές και ποινικές συνέπειες».

Η εγκληματική οργάνωση που είχε συσταθεί δρούσε τουλάχιστον για δέκα χρόνια (2005-2015) και τη διεύθυνσή της ανέλαβε το 2009 ο Λίτινας συστήνοντας πλήθος εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην αγορά συναλλάγματος

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, η εγκληματική οργάνωση που είχε συσταθεί δρούσε τουλάχιστον για δέκα χρόνια (2005-2015) και τη διεύθυνσή της ανέλαβε το 2009 ο Λίτινας συστήνοντας πλήθος εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην αγορά συναλλάγματος. Οι εταιρείες διοικούνταν και ελέγχονταν είτε απευθείας από τους κατηγορουμένους είτε μέσω off shore, που λειτουργούσαν ως βιτρίνα.

Στη συνέχεια προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και εμφανίζοντας τον Γ. Δασκαλέα ως “ειδήμονα” στην αγοραπωλησία συναλλάγματος τα έπειθαν να επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενοι κέρδη που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως. Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, “προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστελλαν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές σύμφωνα με τα οποία δήθεν η επένδυσή τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς. Με την ως άνω συμπεριφορά τους αφενός έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές να μην προβούν στην εξαργύρωση των, υποτίθεται, συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύσουν επιπλέον κεφάλαια, αφετέρου προσέλκυαν νέους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές έδινε στους κατηγορουμένους τη δυνατότητα να καταβάλλονται στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης τους, ενώ ταυτόχρονα ως μέλη της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, είτε ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν είτε ως εξαργυρωθέντα κέρδη, καθώς εμφανίζονταν ταυτόχρονα και ως υποτιθέμενοι επενδυτές, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν να συντηρούν τις εκάστοτε επενδυτικές δομές”.

Ο Γιώργος Δασκαλέας βραβεύεται για την προσφορά του στην ουκρανική οικονομία το 2012.


«Αθώος» δηλώνει ο Γιώργος Δασκαλέας

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του του Γιώργου Δασκαλέα, Αλέξανδρος Λυκουρέζος τονίζει ότι ο πελάτης του δεν έχει προβεί σε καμία παράνομη ενέργεια και αντιθέτως, ο μηνυτής, Ιωάννης Λίτινας, «προσπαθεί με τις καταγγελίες του να μπερδέψει τη δικαιοσύνη και να κρύψει την υπαιτιότητά του».

Συγκεκριμένα ο κ. Λυκουρέζος αναφέρει:

1. Τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Λίτινας στις καταγγελίες που έχει κάνει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αγγλία κατά του πελάτη μου κ. Γ. Δασκαλέα, αποτελούν προκλητική κακοποίηση και παραμόρφωση της αλήθειας. Η αναφορά του κ. Λίτινα σε δήθεν «απάτη» …500 εκ. δολαρίων ΗΠΑ (!!!) είναι προϊόν καλπάζουσας φαντασίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Λίτινας, το ποσόν αυτό ουδέποτε εισέρευσε ή κινήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των funds, αλλά εμφανιζόταν ως προϊόν των λεγομένων “demo accounts” (εικονικοί λογαριασμοί).

Για όποιον έχει στοιχειώδη έστω γνώση της αγοράς Forex, είναι γνωστό ότι οι κινήσεις των “demo accounts” αποτυπώνουν συναλλαγές επί πλασματικού κεφαλαίου και εμφανίζουν τις πιθανές αποδόσεις του εάν όντως επενδυόταν τη δεδομένη χρονική στιγμή και υπό την τρέχουσα ισοτιμία του εκάστοτε νομίσματος. Είναι δε εξοργιστικό να γίνεται επίκληση από τον κ. Λίτινα του ανωτέρω ιλιγγιώδους ποσού, ως δήθεν αληθινού, τη στιγμή που ο ίδιος ζητούσε να εμφανίζονται μόνον οι πλασματικές/εικονικές αποδόσεις, προκειμένου να προσελκύσει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές.

2. Στην πραγματικότητα επενδύθηκαν 6,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα οποία είχαν απόδοση 18 εκατομμυρίων δολαρίων, το σύνολο δε των είκοσι τεσσάρων (24) εκατομμυρίων δολαρίων επέστρεψε στους λογαριασμούς των funds.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι τα τρία hedge funds εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (B.V.I.), και έχουν ως αποκλειστικό δικαιούχο (ultimate beneficial owner) τον κ. Λίτινα. Η διαχείριση των χρημάτων τους γινόταν από την εταιρεία “AMF Global” με έδρα επίσης τα B.V.I., η οποία ανήκε στη στενή συνεργάτιδα του κ. Λίτινα και δικηγόρο Κύπρου, κ. Μαρία Κιτρομηλίδου. Η ως άνω δικηγόρος λειτουργούσε ως διαχειρίστρια (administrator) των funds και είχε –και από κοινού με τον κ. Λίτινα– πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Το όλο δε επενδυτικό σχήμα ελεγχόταν και από τη σύζυγο του κ. Λίτινα, δικηγόρο κ. Πίτερη, η οποία υπήρξε επί έτη και δικηγόρος του πελάτη μου. Ως εκ τούτου, η υποτιθέμενη πτώση από τα σύννεφα του κ. Λίτινα μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

3. Ο πελάτης μου κ. Γ. Δασκαλέας ουδέποτε είχε οποιαδήποτε πρόσβαση (access) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραπάνω funds ή των επενδυτών. Ήταν απλώς trader και από τη δραστηριότητα του εισέπραττε μία νόμιμη προμήθεια. Πέραν αυτού, δεν διέθετε οιαδήποτε δυνατότητα απολήψεως χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς των funds, γι’ αυτό και είναι εξωφρενική ακόμη και η υπόνοια περί υπεξαίρεσης σε βάρος του. Άλλωστε, η αστική διαδικασία που εκτυλίσσεται παραλλήλως στην Αγγλία έχει αποκαλύψει πλήθος μεθοδεύσεων του κ. Λίτινα που στερούν από τις καταγγελίες του ακόμη και το ελάχιστο ψήγμα αξιοπιστίας.

4. Ο κ. Λίτινας με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του προσπαθεί να συσκοτίσει την αλήθεια για να καλύψει τόσο τις δικές του σοβαρότατες ευθύνες, όσο και την υπαιτιότητά του σε σχέση με τη διαχείριση του όλου θέματος. Αποσιωπά βεβαίως το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει καταμηνυθεί από πολλούς επενδυτές και ότι κατονομάζεται ως ο εγκέφαλος της υποθέσεως που σπεύδει τώρα να καταγγείλει. Αποφεύγει δε πεισματικά να δώσει εξηγήσεις για την απόκτηση μέσα σε μόλις πέντε έτη της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του, καθώς και για τους λόγους που την εμφανίζει υπό το όχημα offshore εταιριών, δικών του πάντοτε συμφερόντων.

Διατηρώ ακέραια την πεποίθηση ότι η υπόθεση θα εξετασθεί με τη δέουσα διεισδυτικότητα από την ελληνική δικαιοσύνη, και ότι εν τέλει οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που τελικώς ανήκουν, με ταυτόχρονη δικαίωση του εντολέα μου».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας