Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι 4 υπερθεματιστές και ο Νίκος Παππάς

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι 4 υπερθεματιστές και ο Νίκος Παππάς

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρόκειται να παραστούν τελικά ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και οι τέσσερις υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών.

Η ΝΔ μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν επίκληση συγκεκριμένου άρθρου του κανονισμού που αναφέρει ότι αν ζητούν την κλήτευση προσώπων τα δύο πέμπτα της επιτροπής τότε υποχρεωτικά θα έρθει.

Η ακρόαση των συγκεκριμένων προσώπων ολοκληρώνεται σε 2 συνεδριάσεις, οι οποίες θα γίνουν με διαφορά ένα μήνα η μία από την άλλη. Στις συνεδριάσεις έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ερωτήσεις μόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής, δηλαδή η Τασία Χριστοδουλοπούλου και τρεις ακόμη βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι στις 13.30 πραγματοποίησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η Νέα Δημοκρατία.

Θυελλώδης συνεδρίαση

Προηγήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση, κατά την οποία η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε δηλώσει αρχικώς ότι απορρίπτει το αίτημα της ΝΔ, λέγοντας πως δεν μπορεί η Επιτροπή να ελέγξει τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών, ούτε να συνεδριάζει ενώ η δικαστική διαδικασία διαρκεί για το ίδιο θέμα.

Έπειτα από διακοπή της συνεδρίασης, τελικώς ελήφθη απόφαση επανάληψης της συνεδρίασης ως προς το αίτημα της ΝΔ ώστε να τοποθετηθούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας επ’ αυτού.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, κατόπιν της αντίθεσης την οποία εξέφρασαν ως προς το σκεπτικό της κ. Χριστοδουλοπούλου, τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων. Αιτιολόγησαν ότι δεν ζητείται έλεγχος των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών από την Επιτροπή, ούτε έλεγχος της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, παρά ζητείται να ασκηθεί ο δέων κοινοβουλευτικός έλεγχος για τον οποίο η Επιτροπή έχει σαφή αρμοδιότητα.

Οι βουλευτές, Μάκης Βορίδης, Κώστας Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου κατηγόρησαν την πρόεδρο της Επιτροπής για «συγκάλυψη ενός σκανδάλου που βοά» και ζήτησαν ευθεία τοποθέτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ώστε να είναι εμφανές αν επιθυμούν ή όχι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και να αναλάβουν την ευθύνη, που αναλογεί στην κυβερνητική πλειοψηφία να απορρίψουν το αίτημα της Αντιπολίτευσης.

Μετά από διακοπή της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Επιτροπής αποφάσισε να τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η κυβερνητική πλειοψηφία, λόγω χρονικής στενότητας, ενώ τόνισε ότι δεν απορρίπτει το αίτημα της ΝΔ, επικαλούμενη αναρμοδιότητα της Επιτροπής, παρά επικαλείται την εμπειρία της από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τσατάνη και ζητεί να συνομολογήσουν τα μέλη της Επιτροπής πως είναι τόσο χρονοβόρα η διαδικασία αλλά και η προετοιμασία που δεν είναι δυνατόν να παράξει σοβαρό έργο.Σχόλια