Στην «υγειά» της Παιδείας έρχεται φόρος στο κρασί

Στην «υγειά» της Παιδείας έρχεται φόρος στο κρασί

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές έδωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας,Γιώργος Σταθάκης.  Ως προς τους πλειστηριασμούς, σημείωσαν ότι πλέον θα υπάρχει πλήρης προστασία για το 25% των δανειοληπτών που έχει το χαμηλότερο εισόδημα, εφόσον το δάνειο εχει αναπροσαρμοστεί βάσει της τρέχουσας αξίας του. Σε σχέση με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί το τέλος στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, ενώ ανακοίνωσαν επιβολή φόρου και στο κρασί.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι αναπροσαρμόζεται το δάνειο σύμφωνα με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και ο δανειολήπτης θα καλύπτει την τρέχουσα εμπορική αξία, άρα και η δόση αναπροσαρμόζεται.

Όσον αφορά το ποιος θα υπολογίζει την τρέχουσα εμπορική αξία και άρα την δόση-νοίκι που θα καταβάλλει, πλέον, ο δανειολήπτης, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι θα γίνεται απόεμπορικούς εκτιμητές.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών θα μπορούν να καλύψουν το δάνειο με τη νέα αξία, οπότε παραμένουν προστατευμένοι» τόνισε και συμπλήρωσε ότι  αν κάποιος δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει, τότε θα παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας και θα αποφασίζει η τράπεζα πώς θα πορευθεί με το δάνειο.

«Τότε όμως αίρεται η προστασία και η τράπεζα μπορεί να πάρει πιο ακραία μέτρα» δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης.

Διαγραφή χρέους για ευάλωτους δανειολήπτες
Επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και διαγραφή μέρους των οφειλών για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 230.000 ευρώ, προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Η συμφωνία αφορά στο 25% και 35% των δανειοληπτών αντίστοιχα ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος με τους θεσμούς να θέλουν την προστασία μόνο του16%-20% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 170.000 ευρώαντικειμενική αξία ακινήτου, για 4μελή οικογένεια, θα υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς στην κατηγορία αυτή το όποιο έλλειμμα εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δανείου θα καλύπτεται από το δημόσιο.

Για την επόμενη κατηγορία των νοικοκυριών, με εισόδημα έως 35.500 ευρώ ο προσδιορισμός της δόσης που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά θα γίνονται από το δικαστήριο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας. Αν για κάποιο λόγο, οι δανειολήπτες δεν μπορούν παρ’ όλα αυτά, να εξυπηρετήσουν την εξόφληση του δανείου, με βάση την τρέχουσα αξία, τότε το δάνειο θα παραπέμπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι η δόση του δανείου θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με το ενοίκιο που θα πλήρωνε κάποιος, σύμφωνα με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες, αν η κατοικία του είναι π.χ. στο Περιστέρι. Όπως είπε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την παρασκευή, ενώ για τη διαπραγμάτευση σημείωσε:

Η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό, να διαπραγματευτούμε, να κερδίσουμε πράγματα και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, συνεχίζεται.

Σήμερα το πρωί έγινε το EWG που επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί έκαναν πολύ θετικές δηλώσεις και όλα αυτά θα βοηθήσουν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Είναι επιτυχία το ό,τι διατηρούμε απόλυτης ή πολύ υψηλής προστασίας στο 60% των δανειοληπτών. Έχει στοιχεία συμβιβασμού, αλλά έχει απόλυτη προστασία για το 25% των δανειοληπτών και μέχρι 60% υψηλή προστασία.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, θα υπάρχουν τρεις δικλείδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες που έχουν προστασία μέχρι 60%:

Η τρέχουσα εμπορική αξία θα προσδιορίσει την δόση του δανείου
Θα ισχυροποιηθεί ο κώδικας δεοντολογίας, για να μπορούν οι τράπεζες να ξεχωρίσουν τους καλούς δανειολήπτες από αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις.
Η οικονομικη ανάλυση των στεγαστικών δανείων. Όπως διεκρινίστηκε, απο όλα τα κόκκινα δάνεια τα πιο πολυτιμα είναι τα στεγαστικά και στις πιο πολλές περιπτώσεις η τράπεζα δεν έχει κανένα συμφέρον να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η στεγαστική πολιτική του κράτους θα επεκταθεί ειδικά στην πληρωμή των πιο φτωχών δανείων.

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Τσακαλώτο, εξάλλου, θα υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διαφορετικές κατηγορίες δανείων. Σε κάποιες περιπτώσεις ο νόμος θα είναι άμεσος και σε άλλες θα γίνεται σταδιακή εφαρμογή.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα υπάρξει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και διαγραφή μέρους των οφειλών για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 230.000 ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη τόνισε:

Ήταν καλός ο νόμος Κατσέλη, αλλά από την άλλη πλευρά δεναντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι όλες οι αλλαγές που θα γίνουν, πραγματοποιούνται στον νόμο που υπάρχει, ήδη, ενώ όσον αφορά τους δανειολήπτες που έχουν καταθέσεις ή καταναλωτικό δάνειο, δήλωσε ότι έχουν προστασία, αλλά θα πρέπει να αιτιολογήσουν γιατί δεν χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για την αποπληρωμή των δανείων.

Όσον αφορά το δεύτερο ισοδύναμο, πέραν του τέλους στις στήλες των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι συζητείται η επιβολή φόρου στα κρασιά, που θα επιβαρύνει την τιμή του κατά 30 λεπτά του ευρώ.

Αυτό το δεύτερο ισοδύναμο αναμένεται να φέρει έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρω.

Όπως πρόσθεσε, επίσης, ο κ. Τσακαλώτος στην συζήτηση με τους δανειστές υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως που πρέπει ακόμα να διευκρινιστούν για το ΦΠΑ​στην εκπαίδευση, ενώ βρέθηκαν λύσεις και στα θέματα των φαρμάκων και στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Στην συνέντευξη έγινε επίσης γνωστό ότι την Παρασκευή είναι η τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τους υπουργούς, όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής στηριξης και τις τράπεζες, ενώ, όπως ενημέρωσε ο κ. Τσακαλώτος η θητεία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα είναι πλέον διετής.Σχόλια