Στην πλήρη κυριότητα των δανειστών η Ελλάδα – Ορθάνοικτος πλέον ο καιάδας κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης

Στην πλήρη κυριότητα των δανειστών η Ελλάδα – Ορθάνοικτος πλέον ο καιάδας κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης

Μετά από μια μαραθώνια διάσκεψη προέδρων της Βουλής κατά την οποία η Π.τ.Β. Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκέντρωσε τα πυρά των πάντων και κυρίως εκείνων που εκφράζουν τους εσωκομματικούς της εχθρούς, αρχίζει τελικά σήμερα η διαδικασία ψήφισης των προαπαιτούμενων για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Με μια υπομονή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιώβεια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατάφερε να απαντήσει σε μια προς μια τις βαρύτατες κατηγορίες της οποίες όλοι της προσήψαν περί σκόπιμης κωλυσιεργείας, παραθέτοντας λεπτομερώς μια προς μια τις φάσεις και τις ακριβείς ώρες κατά τις οποίες έγινε η κάθε εργασία, από τις οποίες δεν προέκυψε ούτε λεπτό που να μην φρόντισε να τρέξει η διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα τόνισε με κάθε τόνο, πως κύρια ευθύνη της θεωρεί πως είναι ο παροχή λογικού χρόνου ακόμη και στον τελευταίο βουλευτή ώστε να μπορέσει να διαβάσει τις περίπου 400 σελίδες του κειμένου, ώστε να μην μπορεί να επικαλεστεί άγνοια και να μην επαναληφθούν απαράδεκτα φαινόμενα ακόμη και υπουργών που ψήφισαν μνημόνια χωρίς να τα διαβάσουν, όπως η περίπτωση Χρυσοχοΐδη.

ζοιΣε μια αξιοσημείωτη «σύμπνοια» και έναν δυσεξήγητο «συντονισμό», ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και… Φίλης, αποφάσισαν να ανοίξουν πυρ ομαδόν κατά της Π.τ.Β. ενώ, πολλά ερωτηματικά προκάλεσε και η ακραία επιθετικότητα του κ. Καραθανασόπουλου του ΚΚΕ, ο οποίος όχι μόνο έδειξε εξαιρετική… ευγένεια προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας με προθυμία τη σειρά του να μιλήσει και να καταφερθεί εναντίον της, αλλά στη συνέχεια και ο ίδιος της απευθύνθηκε με έναν τρόπο σχεδόν αγοραίο, στον ενικό και μέσα σε ένα πλαίσιο που προφανώς απέχει πολύ από εκείνο μιας διάσκεψης προέδρων της Βουλής.

Τον εκνευρισμό του δεν κατάφερε να κρύψει όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν, στις βροχηδόν απαντήσεις της Ζ.Κ. άρχισε να γελά αμήχανα, επικαλούμενος αίφνης «διαδικτυακό ψήφισμα 30.000 πολιτών για την παραίτησή της», επιλέγοντας ωστόσο να σωπάσει όταν η ίδια η Π.τ.Β. τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της.

Όμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να αφήσει ξεκάθαρα αιχμές για τον πρωθυπουργό, αναφέροντας πως ο ίδιος την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαζόταν να συνεδριάσει πριν τις 16 Αυγούστου.

Όσον αφορά το πακέτο μέτρων πρώτα θα περάσει από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ολομέλεια και στην κρισιμότατη διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία αναμένεται να είναι… μακρά.

Τα μέτωπα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολλά και ιδιαίτερα για το πρώτο κόμμα, καθώς το εσωτερικό χάσμα είναι βαθύ και προς το παρόν παραμένει άγνωστο πού πρόκειται να οδηγήσει.

Πέραν του ανοικτού μετώπου Αλέξη Τσίπρα – Ζωής Κωνσταντοπούλου, έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος του πρωθυπουργού για άνοιγμα της Βουλής την Τετάρτη προκειμένου να συνεδριάσουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, το ρήγμα με τηνΑριστερή Πλατφόρμα φαίνεται πως είναι μη αναστρέψιμο και ως εκ τούτου βέβαιη θεωρείται εκ μέρους της η καταψήφιση των σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων.

Εξάλλου, η προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τον Κώστα Ήσυχο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελπίδας στον πρωθυπουργό, ότι «κάτι μπορεί να αλλάξει» ως προς το ζήτημα αυτό εντός της ημέρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται επίσης να δεχθεί πυρά και από την αντιπολίτευση, η οποία ήδη του έχει επιρρίψει όλη την ευθύνη για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και κυρίως για τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει -ως φαίνεται- να αντικρούσει τις κατηγορίες αυτές, επαναλαμβάνοντας ότι έπραξε σωστά, στην προσπάθειά του να διαπραγματευτεί επί ίσοις όροις με τους εταίρους και να φέρει μια καλύτερη συμφωνία.

Επιπλέον, θα επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του – ακόμη και τους πιο «σκληροπυρηνικούς» – πως είναι αναγκαία η ψήφιση του πακέτου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική ομαλότητα και εν συνεχεία να γίνουν εκ νέου προσπάθειες προκειμένου να αλλάξουν ορισμένοι όροι της σκληρής και επώδυνης συμφωνίας.

Παράλληλα, θα απορρίψει τον όρο του Ευάγγελου Βενιζέλου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν εκβιάζεται.

Οι οιωνοί πάντως δεν είναι οι καλύτεροι, καθώς οι απώλειες θα είναι πολλές και το στοίχημα της συγκυβέρνησης είναι να μπορέσει να αγγίξει το «όριο επιβίωσης» των 120 ψήφων κατά τη σημερινή ψηφοφορία.

Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό να κινεί άμεσα τις διαδικασίες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όπως όλα δείχνουν, η μέρα θα είναι μεγάλη και από τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή θα εξαρτηθεί το πολιτικό μέλλον της χώρας.Σχόλια