Στην τελική ευθεία για συμφωνία

Στην τελική ευθεία για συμφωνία

Στην τελική ευθεία για συμφωνία βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και εχθές το βράδυ, στην τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή, EFC).

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, προσφέροντας χαμόγελα στα στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, και προμηνύοντας επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών, με συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχετικά με το χθεσινό EFC ότι «ήταν θετική η εισήγηση και από τους τέσσερις θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα», ενώ έκαναν σαφές ότι δεν υπήρξε από καμία πλευρά αίτημα για δάνειο – «γέφυρα», με αποτέλεσμα όλα να προχωρούν σύμφωνα με το γνωστό χρονοδιάγραμμα, για άμεση συμφωνία και εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου για την Ελλάδα έως την 20η Αυγούστου.

«Πήγαμε τόσο καλά έξω, όσο και μέσα», δήλωσε σχετικά αρμόδιος παράγοντας κοντά στις διαπραγματεύσεις, υπονοώντας ότι ούτε στα «Athens Groups» έχει ανακύψει ως τώρα κάποιο ανυπέρβλητο πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι εχθές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έλεγε πως «εμείς είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία, δεν υπάρχουν «αγκάθια», συζητάμε τα θέματα», δείχνοντας ότι -εκτός απροόπτου- η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέσα στην εβδομάδα και να κυρωθεί την επόμενη, ώστε να έρθουν εγκαίρως τα λεφτά του νέου δανείου στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη ή Τετάρτη στα κείμενα για το νέο δάνειο και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, ώστε να προλάβουν να ψηφιστούν από το ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια, και να έρθουν και τα πρώτα 25 δισ. στη χώρα μας.

Reuters: Συμφωνία έως την Τρίτη και εκταμίευση της πρώτης δόσης μέχρι τις 20 Αυγούστου, το βασικό σενάριο για την Ελλάδα

Στο ίδιο κλίμα και σχετικό δημοσίευμα του Reuters, που αναφέρει επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ότι το βασικό σενάριο για την Ελλάδα είναι συμφωνία έως την Τρίτη και εκταμίευση της πρώτης δόσης μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να «κλείσει» τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία και θα «απελευθερώσει» την πρώτη δόση του νέου δανείου για τη χώρα μας.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακο.

«Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο μνημόνιο κατανόησης (ΜοU) και στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους την Τρίτη, τότε η συμφωνία θα μπορούσε να εγκριθεί την Πέμπτη», αναφέρει σχετικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Σε αυτή την περίπτωση, το Eurogroup θα μπορούσε να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή και να ανάψει το πράσινο «φως» στο τριετές δάνειο των 86 δισ. ευρώ.

Συνεχίζονται εντατικά και σήμερα οι διαβουλεύσεις

tsakalotos

Εν τω μεταξύ σήμερα διεξάγονται κρίσιμες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις, καθώς και για το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, ενώ μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την τελική μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και για το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων που θα ληφθούν.

Σημειώνεται ότι εχθές, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προανήγγειλε πως στην ανακεφαλαιοποίηση δε θα ενταχθούν μόνον οι συστημικές, αλλά και οι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, για τις οποίες είπε πως στόχος είναι να ενισχυθούν «μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αναδιοργάνωσης, με κύριους άξονες τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, την κεντροποίηση λειτουργιών και συστημάτων με βάση τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές».Σχόλια