Στην Τουρκία μεταβαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πλαίσιο της έρευνας για το ζήτημα Γκιουλέν

Στην Τουρκία μεταβαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πλαίσιο της έρευνας για το ζήτημα Γκιουλέν

Στην Τουρκία μεταβαίνει επίσημη αποστολή Αμερικανών αξιωματούχων, όπου αύριο και μεθαύριο θα συναντηθεί με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, στο πλαίσιο της έρευνας με επίκεντρο τον πρώην ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τουρκική διπλωματική πηγή, την αμερικανική αντιπροσωπεία θα απαρτίζουν τέσσερις αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι οποίοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους των δικαστικών αρχών, την παραμονή της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη στην Άγκυρα.

Έπειτα από τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη και την Τετάρτη, μια ομάδα από αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας αναμένεται επίσης να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκιουλέν είχε εγκαταλείψει την Τουρκία οριστικά το 1999, όταν οι τότε κεμαλικές αρχές της χώρας τον είχαν κατηγορήσει για υπονόμευση του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Υπήρξε σύμμαχος του ρεύματος του Ταγίπ Ερντογάν κατά των κεμαλιστών, ωστόσο μετά το 2012 ήρθε σε σφοδρή σύγκρουση μαζί του.

 Σχόλια