Στις 2 Απριλίου η επιστροφή των Θεσμών

Στις 2 Απριλίου η επιστροφή των Θεσμών

Στις 2 Απριλίου αναμένεται η επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, όπως διαμηνύουν κοινοτικές πηγές, με στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος Απριλίου.

Άλλωστε, νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού και του ελληνικού κοινοβουλίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και η πρώτη αξιολόγηση, μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Όπως όλα δείχνουν, και με δεδομένο το γεγονός ότι οι Θεσμοί επιστρέφουν άμεσα, έχει γίνει αρκετή πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο ανοιχτά παραμένουν ακόμα τα «καυτά» ζητήματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα και με τα παραπάνω, καθοριστικό αναμένεται να είναι το Eurogroup στις 22 Απριλίου για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, καθώς εκεί θα αποφασιστεί (όπως και στο προπαρασκευαστικό όργανό του, το EuroWorking Group), το κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση.

Στη συνέχεια, και εφόσον όλο κινηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος.

Τσακαλώτος: Έγκαιρη συμφωνία για το χρέος ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

«Μία έγκαιρη συμφωνία για το ζήτημα του χρέους, ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, επικεντρώθηκε στα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα υπηρετεί τους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, ενώ η αναδιοργάνωση των δημοσίων δαπανών σε βάθος δύο χρόνων, αποτελεί γενικότερο κυβερνητικό στόχο.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος, υπογράμμισε ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, είναι σημαντικό να δοθεί το πολιτικό σήμα από τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. Έτσι, σημείωσε, θα υπάρξουν λύσεις και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.Σχόλια