Στις αρχές του 2017 έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα μέσα μεταφοράς

Στις αρχές του 2017 έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα μέσα μεταφοράς

Στις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, το οποίο θα αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια.

Πρόκειται για την «έξυπνη κάρτα», η οποία αρχικά θα εφαρμοστεί σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, και από το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου αναμένεται να καλύψει και το δίκτυο του μετρό και του ηλεκτρικού.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Τάσος Ταστάνης, στις αρχές του 2017, οι «έξυπνες» κάρτες, θα αντικαταστήσουν το κλασικό χάρτινο εισιτήριο, δίνοντας τη δυνατότητα για ζωνική- αναλογική χρέωση, δηλαδή ο επιβάτης θα πληρώνει αντίτιμο ανάλογα με την απόσταση που θα διανύει και όχι για το σύνολο της διαδρομής που το μέσο εκτελεί, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Η κάρτα αυτή θα είναι προσωποποιημένη και θα φορτώνεται με ένα ποσό με πολλούς τρόπους (με πιστωτικές κάρτες, από το διαδίκτυο, στα γκισέ κ.ά.). Αυτό το ποσό θα μειώνεται κάθε φορά που θα την περνάει ο επιβάτης μπροστά από ένα ειδικό ακυρωτικό μηχάνημα μέσα στο λεωφορείο, το τρόλεϊ και το τραμ ή από τις ειδικές πύλες εισόδου- εξόδου που θα υπάρχουν στο μετρό και τον ηλεκτρικό. Εκτός από την κάρτα θα εκδοθούν και ειδικά ‘’χάρτινα’’ εισιτήρια, τα οποία θα ενσωματώνουν ένα μικρό κύκλωμα και θα λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο όπως η κάρτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταστάνης.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα παρέχει στους επιβάτες το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως: Πρόσβαση σε πολλά σημεία πώλησης για την αγορά και χρήση της «έξυπνης κάρτας», δυνατότητα μονού εισιτηρίου για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πιο δίκαιη χρέωση, μέσω της εισαγωγής νέων πολιτικών τιμολόγησης και νέων προϊόντων (π.χ. σύστημα ανά ζώνες, εβδομαδιαίες κάρτες, οικογενειακές κάρτες, κ.λπ.), αυξημένη ευελιξία με πιθανή ενσωμάτωση και πρόσθετων υπηρεσιών, ευκολία για τους μη τακτικούς χρήστες και τους τουρίστες, ασφάλεια σε περίπτωση βλάβης, απώλειας ή κλοπής.

Τέλος, ο κ. Ταστάνης σημείωσε πως, σε ό,τι αφορά στον ΟΑΣΑ, με την «έξυπνη κάρτα» εκτιμάται πως θα μειωθεί δραστικά η εισιτηριοαποφυγή. Επίσης, θα εξοικονομηθούν πόροι από τη μη έκδοση των χάρτινων εισιτηρίων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό των μεταφορών στη βάση της πραγματικής ζήτησης και θα βελτιωθεί η κατανομή των εσόδων μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης των μεταφορών.

Σχόλια